PRAVOMOĆNA PRESUDA

Kaufland ‘muzao’ Vindiju, mora platiti 1,1 milijun kuna kazne

Objavljeno, 10. ožujka 2022. Vijesti
# Foto: KAUFLAND / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Visoki upravni sud RH odbio je žalbu velikog trgovačkog lanca i potvrdio presudu Upravnog suda kojom je odbijen tužbeni zahtjev za poništenje rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prema presudi, Kaufland je iskorištavanjem značajne pregovaračke snage nametnuo nepoštene trgovačke praksi u vezi sadržaja i načina provedbe ugovornog odnosa s varaždinskom Vindijom. Rješenje AZTN-a se, prije svega, odnosi na isporuku svježeg mlijeka, ali i druge proizvode.

AZTN je ustanovio kako ugovor Kauflanda s dobavljačem sadrži više nepravilnosti. Konkretno, nema određenog roka trajanja ugovora, što je protivno zakonu. Osim toga, Kaufland je “ugovorio rabat za isporuku na centralno skladište, unatoč odredbi zakona koja uređuje da na mjestu isporuke svi rizici i odgovornosti za poljoprivredni ili prehrambeni proizvod prelaze na trgovca”.

Kaufland ima samo jedno mjesto isporuke – centralno skladište – te troškove prijevoza do ugovorenog mjesta isporuke snosi dobavljač.

Nedopuštena naplata

Time je Kaufland, drže u AZTN-u, “ugovorio naplatu naknade za dostavu proizvoda izvan ugovorenog mjesta isporuke, ugovorio naplatu naknade za čuvanje i manipulaciju nakon isporuke te ugovorio naplatu naknade za usluge koje nisu pružene dobavljaču”.

Troškove koje Kaufland treba snositi nakon isporuke proizvoda na centralno skladište, primjerice prijevoza do pojedinih prodajnih mjesta Kauflanda i postupanja s proizvodima nakon isporuke, prebačeni su na dobavljača.

To predstavlja teške povrede zakona za koje se pravnoj osobi može izreći upravno–kaznena mjera do najviše 3,5 milijuna kuna, a trajale su dulje od godine dana. Kaufland je kažnjen s 1,1 milijun kuna. Mora platiti kamate, ali i troškove postupka koji nisu mali.

Agencija je zabranila Kauflandu takvo daljnje postupanje te mu naložila da u primjerenom roku dostavi dokaz o usklađenju važećeg ugovora, kojim će jasno i razumljivo odrediti trajanje ugovora te da u ugovoru briše odredbu o rabatu za isporuku na centralno skladište.


Tagovi: AGENCIJA KAUFLAND KAZNA NEPOšTENA PRAKSA TRžIšNO NATJECANJE VINDIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO