UGROŽENO I ZDRAVLJE LJUDI

Katastrofalan požar na odlagalištu otpada otkrio pomno skrivanu tajnu

Objavljeno, 26. svibnja 2019. Zeleno
# Foto: DANICA.HR / ČITATELJ / ILUSTRACIJA / Požar na odlagalištu otpada - fotografija nema baš nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Katastrofalan požar na odlagalištu otpada u Totovcu kod Čakovca, koji je izbio u subotu poslijepodne, jutros je stavljen pod kontrolu, prenose mediji službene izjave međimurskog stožera za spašavanje. Po svemu sudeći, gorjelo je i oko 3000 tona plastike koja je tamo bila uskladištena.

Opasan požar u Međimurju opet je otvorio važno pitanje strategije zbrinjavanja otpada u Hrvatskoj. Prvo, pokazalo se kako je točna informacija da odvojeno prikupljena plastika završava na odlagalištima otpada jer je njezino zbrinjavanje iznimno skupo. Trenutačno ono doseže i tisuću kuna po toni, pa komunalna poduzeća plastiku privremeno skladište ili odvoze na odlagališta.

Sve se poremetilo nakon što je Kina prije nekoliko godina zaustavila uvoz plastike iz Europe zbog velikih problema sa svojim centrima za preradu te sirovine. Nakon toga, golemi viškovi prikupljene plastike nisu imali kamo. Poremećaj na tržištu je prilično velik i nitko ne zna kakve će posljedice proizvesti.

Drugo, požar u Totovcu – o čemu ovog časa nitko ne govori – velika je ugroza za zdravlje okolnog stanovništa jer su u zrak ispuštene goleme količine opasnih tvari poput dioksina, koji je najkancerogeniji spoj na svijetu.

-Barem pet tisuća toksičnih tvari treba očekivati u dimu zapaljenog smeća, a njih 200 znanstveno je kodirano. Najopasniji problem su dioksini, najtoksičnije i najkancerogenije tvari stvorene ljudskom djelatnošću. Beziznimno nastaju u požaru na smetlištima, budući da ondje uvijek ima materijala – primjerice PVC-a – koji su idealne sirovine za nastajanje dioksina – rekao je svojedobno za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Stanko Uršić, fizikalni kemičar i vodeći hrvatski stučnjak za to područje.

Treće, Hrvatska planira sagraditi do pet energana u kojima bi se spaljivalo gorivo iz otpada, ali još nitko ne zna kada, gdje i kako to misli učiniti. Tamo bi se spaljivalo gorivo koje bi proizvodili regionalni centri za zbrinjavanje otpada poput Piškornice.

Požar na odlagalištu otpada kod Čakovca
Fotografije nam je jutros poslao jedan vatrogasac koji je bio na požarištu

Tagovi: CAKOVEC ODLAGALISTE OTPAD POZAR TOTOVEC

NEDAVNO OBJAVLJENO