Karapandža opet kuha s Vegetom. A mi vas podsjećamo kako je sve počelo

Objavljeno, 02. listopada 2022. Naše priče
# Foto: YOUTUBE screenshot / Oliver Mlakar i Stevo Karapandža u Vegetinim Malim tajnama
AUTOR
Robert Mihaljević

Sjećate li se kulinarske emisije Male tajne velikih majstora koja se emitirala uoči središnjeg televizijskog dnevnika?

Male tajne počinjale su nezaboravnim Arsenovim stihovima – “Nekih stvari ima što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu…”. Kultna emisija stvorila je najpoznatiji hrvatski prehrambeni brand Vegetu i naučila milijune potrošača kako je koristiti.

Što je zapravo Vegeta? Na prvi pogled, izgleda jednostavno. Izmiješate malo soli, šećera, mrkve, pastrnjaka, krumpira, luka, celera, peršinova lista, kukuruznog škroba i pojačivača okusa, pa dobijete savršen začin za svako jelo. Valja, dakako, pogoditi omjere i nabaviti najkvalitetnije sirovine koje će proći kontrolu izbirljivije nosnice i nepca.

Ako, na koncu, svladate sve te sitnice, možda ćete dobiti nešto što je slično Vegeti. Kažemo slično jer je zadnjih desetljeća bilo na tisuće pokušaja da se plagira Podravkin najpopularniji i uvjerljivo najprofitniji proizvod. I nitko nije uspio.

“Ali, nekih stvari ima, što ne govore se svima, što se samo nekom šapnu”, pjevao je Arsen na početku Malih tajni velikih majstora kuhinje koje su se od 70-ih emitirale na televiziji. Male tajne u 19.10, crtić u 19.15 i dnevnik u 19.30 sati – bio je to snažan simbol cijelog društva i doba kad je nacija bila prikovana za male ekrane.

Tatjana i Mišel

Emisiju je vodio najpoznatiji jugoslavenski kuhar Stevo Karapandža i najpopularniji televizijski voditelj Oliver Mlakar. Učili su nas kuhati s Vegetom, unosili su dašak tople obiteljske atmosfere u domove i pritom stvarali tržište na kojem je Podravka ubirala milijarde.

Podravka je ovih dana otkrila kako će u povodu 75 godina kompanije IN Magazin Nove TV svakog ponedjeljka i utorka do kraja godine emitirati novu emisiju Kuhamo s Podravkom u kojoj će vrhunske specijalitete pripremati brojna poznata imena.

Stalni su postav emisije voditeljica Tatjana Jurić i Podravkin chef Mišel Tokić, koji će gledateljima zajedno otkrivati male tajne velikih majstora kuhinje.

Prvu epizodu sutra (ponedjeljak) otvara jedan od najpoznatijih chefova ovih prostora, kultni majstor Stevo Karapandža. Jedna od najdugovječnijih emisija prikazivala se gotovo trideset godina, pod pokroviteljstvom Podravke i Podravkinog brenda Vegete.

Sada Karapandža i Podravka ponovo udružuju snage i kuhaju zajedno na Novoj TV, kako bi obilježili 75 godina kompanije sa srcem. Za tu priliku, Karapandža priprema tradicionalan hrvatski specijalitet, pačja prsa s bundevom, uz malu tajnu velikih majstora – „jednu žlicu Vegete“.

U kuhinji će tijekom sezone Tatjana i Mišel ugostiti i brojna druga imena domaće javne scene koji će pripremati različite specijalitete s najboljim Podravkinim sastojcima. Svoje kulinarske vještine pokazat će tako, između ostalih, i veliki ljubitelj Čokolina Davor Gobac, Dalibor Matanić, Davor Bruketa, ali i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Osim poznatih, u rubriku Kuhamo s Podravkom uključit će se i Podravkini zaposlenici, ali i gosti iz Poljske, Češke i Sjeverne Makedonije te gledatelji koji kuhanje imaju u malom prstu. Pripremat će ukusna jela iz različitih dijelova svijeta.

U Walmartu i Tescu

Vegeta, dakako, nije high-tech proizvod i na prvu doista izgleda prilično prosto. Malo soli i šećera, sušenog povrća, prstohvat glutaminata. Ipak, to čudo od univerzalnog začina i dalje je najpoznatiji hrvatski proizvod. Eno ga u američkom Walmartu, britanskom Tescu, restoranu Michaela Jordana, u Australiji, Africi, Bliskom i Dalekom Istoku.

U kuhinjama čak 50 zemalja, s prepoznatljivom plavom ambalažom na kojoj je nasmiješeni kuhar s francuskim brčićima i crtež rasplesanog povrća. Donedavno smo se ponosili i Plivinim Sumamedom, snažnim antibiotikom treće generacije, ali to farmaceutsko djelo domaćeg uma odavno više nije samo naše.

Svake se godine u svijetu različitim jelima doda čak osam milijardi žličica Vegete. Računica je vrlo egzaktna: godišnje se proda više od 25.000 tona Vegete, a u jednu žličicu stanu otprilike tri grama Podravkina sipkog zlata”, napisali smo nedavno u povodu Vegetina 60. rođendana.

Inaše, Vegeta svake godine hrvatskome gospodarstvu generira više od pola milijarde kuna novostvorene vrijednosti. Na svim tržištima ostvari ukupan bruto promet od gotovo milijardu kuna. Iste godine kad je stvorena Vegeta – bijaše to daleke 1959. – izašao je prvi broj Večernjaka.

Rusi su lansirali svemirsku sondu Lunu 2 koja je pala na Mjesec i bila je prva ljudskom rukom načinjena letjelica koja je pogodila Zemljin satelit, odnosno ijedno nebesko tijelo uopće. U SAD-u počela se prodavati danas planetarno popularna Mattelova lutka Barbie koja je osmišljena po uzoru na stvarnu američku djevojčicu Barbaru.

Prof. Zlata Bartl

Negdje u to vrijeme u Podravkinoj tvornici u Starčevićevoj ulici u Koprivnici miješao se začin koji će promijeniti tijek koprivničke i podravske povijesti. O tome kako je nastala Vegeta sve je manje-više poznato jer je mnogo živih suvremenika tog povijesnog čina.

Na čelu Podravkina laboratorija u kojem su se u drugoj polovici 50-ih godina mućkale prve juhe, kasnije i Vegeta, bila je inženjerka kemije prof. Zlata Bartl koja je u koprivničku tvrtku u nastajanju, bremenitu problemima, došla sasvim slučajno.

Prema službenim podacima objavljenima u kompanijskoj monografiji, tijekom 1959. godine Podravka je proizvela 600 kilograma Vegete. Već iduće godine iz tvornice su na tržište plasirane tri tone. Potom je, godinu za godinom, uslijedio strelovit rast: 16 tona, 120 tona, 400 tona, a onda je 1964. godine probijena magična granica od tisuću tona.

Sa snimanja nove emisije / Foto: Podravka, Nova TV

Podravka je odjednom plivala u novcu, razvijala novu proizvodnju, financirala društvenu zajednicu, gradila po Koprivnici. Malo je reći da su juhe i Vegeta izdignule Koprivnicu iz panonskog blata i smjestile je na kartu urbanih mitteleuropskih oaza ugode. Teško je i zamisliti što bi Koprivnica bila danas da nije bilo Vegete.

A što je danas Vegeta? Podravkino zlato. Proizvod s golemom maržom koji se prodaje na pet kontinenata u 50 zemalja svijeta. Više od 90 posto prodaje ostvari se na inozemnim tržištima, a manje od deset posto u Hrvatskoj. Takvog proizvoda nema nitko u zemlji. I normalno je da vrijedi poput najplemenitije kovine.

Messi među začinima

Vegeta danas poprima različite oblike. U Australiji je tekuća, u Rusiji se prodaje kao juha u vrećici, a u Češkoj pod brandom Podravka. Vegeta je i monozačin kojem je pripojen slovenski brand Maestro kompanije Žito. Paprika, papar, cimet, origano, češnjak – sve je to danas Vegeta maestro.

Čini se kako je Podravkina uprava Vegeti uspjela udahnuti novi život. U kategoriji univerzalnih dodataka jelima Podravka ovog časa drži čak 84 posto hrvatskog tržišta, a u jednom su času bili pali na 80-ak posto. “Ubili smo privatne marke”, hvali se jedan od Podravkinih menadžera zaduženih za prodaju.

Foto: Podravka, Nova TV

Upravo trgovačke marke ozbiljno su bile nagrizale Vegetin tržišni kolač. Mnogo jeftinije i odlično placirane na policama supermarketa pod čijim se markama prodaju, dodaci jelima za ‘sirotinju’ doista su jedno vrijeme izgledali kao ozbiljna konkurencija.

Ipak, tajna nije samo u zgodno pogođenom omjeru soli, šećera i sušenog povrća. Vegeta je ipak priča, a ne goli proizvod. Messi među začinima.

Zato nemojte propustiti sutrašnje izdanje Podravkine kulinarske čarolije na Novoj TV koja će nas, barem nakratko, vratiti u doba kad nas je Vegeta učila boljem i ukusnijem životu, ali i kako biti čovjek u izazovnim vremenima. Dugujemo to i maestru Stevi Karapadži.


Tagovi: MALE TAJNE PODRAVKA STEVO KARAPANDžA VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO