Kancerogena tvar otkrivena u dječjoj hrani! Prodavala se od 1. veljače

Objavljeno, 02. srpnja 2024. Zdravlje
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Zbog kancerogenih sastojaka hitno je iz prodaje u Hrvatskoj povučena dječja hrana.

Kako je naveo trgovački lanac Müller, zbog aflatoksina iz svih trgovina povučene su dvije vrste dječjih kašica: Alnatura kašica rižoto s bundevom i mrkvom, rok trajanja 20. 12. 2025. godine te kašica ratatouille s krumpirom roka trajanja 14. 01. 2026. i 28. 01. 2026. godine.

Obje kašice su za dojenčad od 8 mjeseci težine 220 grama, ekoproizvodi koje se stvaraju u njemačkoj tvrtki Alnatura.

“Sigurnost naših kupaca, pogotovo djece, jako nam je važna. Želimo biti dosljedni svojoj odgovornosti i informirati kupce o mogućim opasnostima, sigurnosnim opaskama, upozorenjima o proizvodima te povlačenjima proizvoda,” kažu u Mülleru.

Karcinom jetre

Kašice su se, inače, prodavale od 1. veljače ove godine, a razlog povlačenja je mogućnost povećane vrijednosti aflatoksina.

“Molimo provjerite imate li proizvode te odmah prestanite s upotrebom! Povrat je moguć u bilo kojoj Müller poslovnici. Plaćeni iznos bit će vraćen i bez predočenja računa, kažu u Mülleru.

Sporne kašice u Mülleru/ Foto: Müller

Aflatoksini su, inače, skupina toksina gljivica koji mogu uzrokovati ozbiljna oštećenja zdravlja ljudi, ponajviše jetre. Akutna otrovanja zovu se aflatoksikoza i mogu dovesti do zatajenja jetre i smrti.

Pokusi na laboratorijskim životinjama pokazali su ozbiljan rizik od razvoja karcinoma jetre kod veće izloženosti aflatoksinima.

Prema odluci EU, nije dopuštena ni najmanja količina aflatoksina u prehrambenim proizvodima koji su u prometu na europskom tržištu.


Tagovi: AFLATOKSINI DJEčJA HRANA KAšICE MULLER

NEDAVNO OBJAVLJENO