IPAK SE NIJE IZVUKAO

Kamionom usmrtio pješakinju na zebri i dobio uvjetnu kaznu, a razlog je nevjerojatan

Objavljeno, 30. lipnja 2019. Crna kronika
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Jasmin (28) ipak će morati u zatvor jer je kamionom na pješačkom prijelazu u Pitomači usmrtio pješakinju (74), pravomoćno je presudio Županijski sud u Bjelovaru.

Vozač kamiona na Općinskom sudu u Virovitici nepravomoćno je bio kažnjen s godinu dana uvjetnog zatvora, ali Državno odvjetništvo žalilo se na presudi smatrajući je preblagom. Županijski sud presudu je ovih dana preinačio tako da je kaznu proglasio bezuvjetnom.

Virovitički sud Jasmina je osudio uvjetno zaključivši kako je i pješakinja dijelom kriva za fatalnu nesreću u kojoj je poginula. Kao olakotnu okolnost vozaču kamiona utvrđena je “činjenica da do prometne nesreće ne bi došlo da je žena s više pažnje započela prelazak preko pješačkog prijelaza i odustala kad je vidjela kamion, ali ona je ustrajala da prijeđe na drugu stranu ceste”.

Županijski sud takvo stajalište drži potpuno pogrešnim presuđujući kako “žena koja je propisno prelazila cestu na obilježenom pješačkom prijelazu ni po čemu nije mogla zaključiti da vozač neće na vrijeme moći zaustaviti kamion s prikolicom”. Štoviše, teret odgovornosti isključivo je na vozaču koji je morao propustiti pješake na zebri.

Inače, pješakinja (74) poginula je u prometnoj nesreći u listopadu 2017. oko 10.20 u Pitomači. Policijska uprava tada je priopćila kako je nesretna žena stradala na pješačkom prijelazu, gdje je na nju teretnim vozilom naletio tada 26-godišnji vozač.

Teško ozlijeđena žena prevezena je u Opću bolnicu Virovitica gdje je ubrzo preminula. Policija je alkotestirala vozača kamiona i utvrdila da nije imao alkohola u krvi.

Presudom mu je potvrđeno da mora platiti oko 4600 kuna troškova sudskog postupka.


Tagovi: PJESAKINJA PROMETNA SMRT ZEBRA

NEDAVNO OBJAVLJENO