Kakva kriza? Vijećnici sami sebi izglasali povišicu od 20 posto

Objavljeno, 15. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: MREŽA / Dožupan Ratimir Ljubić, župan Darko Koren i saborski zastupnik Darko Sobota
AUTOR
Redakcijski tekst

Županijske vlasti u Koprivnici odlučile su povećati naknade skupštinskim vijećnicima u prosjeku za 20-ak posto.

Na sjednici Županijske skupštine u Koprivnici usvojen je rebalans proračuna prema kojem je iznos naknada povećan sa 590.000 kuna na 710.000 kuna godišnje. Odnosno, za 120.000 kuna. Vijećnici oporbe (SDP, Lacković) bili su protiv.

Župan Darko Koren (Mreža), koji obnaša vlast uz potporu HDZ-a, HSS-a i drugih manjinskih klubova, objasnio je na sjednici kako je “postojeću naknadu vijećnicima vrijeme preraslo”. Otkrio je da će nova ‘tarifa’ biti na snazi od 1. listopada.

Što to konkretno znači? Županijski su vijećnici dosad svaki mjesec primali 500 kuna naknade. Predsjedniku Županijske skupštine pripadalo je 3200 kuna, a njegovim zamjenicima po 1600 kuna. U prosjeku, naknade su iznosile oko 1300 kuna bruto po vijećniku mjesečno.

Prema novoj odluci donesenoj u utorak, naknada se u prosjeku diže na otprilike 1600 kuna bruto mjesečno po vijećniku, što je, dakle, prosječno povećanje od 20-ak posto. Županijska skupština u novom sazivu ima ukupno 37 vijećnika.

Nije poznato, pak, koliki će točan iznos od listopada dobivati predsjednik Županijske skupštine Damir Felak (HDZ) te zamjenici Zdravko Matotan (Most, nezavisni) i Vjekoslav Maletić (Mreža). Niti je ovog časa poznato koliku će ‘povišicu’ dobiti svaki vijećnik koji sad prima 500 kuna mjesečno.

Kako god se okrene, odluka županijskih vijećnika da sami sebi povećaju naknade za 20-ak posto u godini teške krize, inflacije i stezanja remena prilično je neobična.


Tagovi: DARKO KOREN NAKNADE POVIšICA VIJEćNICI žUPANIJSKA SKUPšTINA

NEDAVNO OBJAVLJENO