SJAJNI REZULTATI BAUWERKA

Kako su Švicarci u samo tri godine preporodili posrnulu tvornicu

Objavljeno, 27. srpnja 2020. Financijer
# Foto: Ivan Brkić / Glas Podravine / Tvornica Bauwerk Boena u Đurđevcu
AUTOR
Robert Mihaljević

Značajan rast prihoda, dobiti i plaća – to je, ukratko, prikaz lanjskog poslovanja đurđevačke tvornice parketa Bauwerk Boen u vlasništvu švicarskog parketarskog diva.

Švicarci su posrnulu đurđevačku tvrtku, nekadašnji Haas dom, od njemačkog vlasnika preuzeli potkraj 2016. godine. Haas je bio na koljenima, s golemim financijskim dubiozama.

Tri godine kasnije slika je posve drugačija. Bauwerk je lani ostvario 293 milijuna kuna prihoda uz rast od devet posto te gotovo devet milijuna kuna dobiti, što je više za čak 43 posto nego godinu ranije.

U đurđevačkom Bauwerku danas radi oko 250 ljudi, otprilike isto kao i preklani. Prosječna neto plaća u tvrtki lani je iznosila oko 4800 kuna, što je 17 posto više nego godinu ranije.

Bauwerk Boen, tvornica parketa Đurđevac
Prosječna plaća lani je povećana za 17 posto / Foto: Ivan Brkić / Glas Podravine

Potkraj 2016. preuzeli su svih 120 radnika tadašnjeg Haasa i u samo tri godine zaposlenost više nego udvostručili. Bauwerk, jedan od vodećih europskih proizvođača parketa, najavljuje nove investicije i zapošljavanja u Đurđevcu.

Izvozi gotovo 98 posto svojih proizvoda. Najviše u sestrinsku tvrtku u Litvu s kojom je promet lani iznosio čak 158 milijuna kuna. Potom slijedi prodaja Bauwerku u Švicarsku (105 milijuna) i Njemačku (10,5 milijuna kuna).

U Hrvatskoj je plasirano tek 2,5 posto roba i usluga đurđevačkog Bauwerka, što je lani iznosilo ukupno 7,3 milijuna kuna.


Tagovi: BAUWERK đURđEVAC PARKET TVORNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO