UGLEDNI HRVATSKI ZNANSTVENIK OTKRIO

Kako su pobijedili virus: Kina uvela i smrtne kazne za kršenje karantene

Objavljeno, 18. ožujka 2020. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Zaraza u Wuhanu suzbijena je drastičnim metodama
AUTOR
Redakcijski tekst

Poznati hrvatski znanstvenik i priznati svjetski stručnjak Igor Rudan prvi je put objavio kako je Kina uspjela pobijediti golemu epidemiju koronavirusa.

U razgovoru s kineskim kolegama Rudan je doznao koje su sve mjere tamošnje vlasti poduzele u bitki protiv dotad nepoznatog virusa i galopirajuće epidemije s teškim posljedicama.

Iznimno koristan i poučan tekst vrhunskog svjetskog znanstvenika ekskluzivno je objavio Večernji list. Mi prenosimo samo dio vezan uz poštovanje karantena i samoizolacija.

“Na kraju, pitao sam ih kako su uspjeli zadržati 11 milijuna ljudi tako strogo u svojim domovima. Kolege iz Kine su mi rekle da, kada su zatvorili Wuhan, vlada je okupila vodeće kineske stručnjake za pravosuđe.

Već 6. veljače, dva tjedna nakon zatvaranja Wuhana, donijeli su na snagu ‘Zakon o kažnjavanju kriminalnih radnji usmjerenih protiv sprječavanja širenja novog koronavirusa koji uzrokuje upalu pluća’. Svaki zaraženi kome je određena karantena, a namjerno je prekrši, kaznio bi se kaznom “između 10 godina zatvora i smrtne kazne”, ovisno o posljedicama, prema članku 114. i 115. Kineskog kaznenog zakona.

Igor Rudan, poznati znanstvenik svjetskoga glasa / Foto: HRT screenshot

Ukoliko je odredbu o karanteni prekršio slučajno, bio bi zatvoren na mjesec dana do tri godine. A tko na bilo koji način, iz nehaja i protivno uputama stožera za prevenciju koronavirusa, doprinese širenju virusa, kaznio bi se s 3 do 7 godina zatvora”, piše Igor Rudan.

“Karantena Wuhan/Hubei bila je prvi eksperiment mega-karantene u ljudskoj povijesti, te u kućanstvima blokirala 56 milijuna ljudi. Pokazala nam je da je epidemiju COVID-19 moguće efikasno suzbiti. Čitava Kina, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika, već danima bilježi samo 20-ak novih slučajeva dnevno.

Većina tih novih slučajeva sada im dolazi iz inozemstva, a broj ukupno umrlih u Kini ne bi smio prijeći 5000. Preslikano na hrvatsko stanovništvo, to je 14 umrlih, iako su imali nepoznatu bukteću epidemiju, zaražene liječnike i proširenje virusa u sve pokrajine. Ako se epidemija i vrati opet nekim manjim žarištem, nema sumnje da će Kina znati ugasiti takvo žarište, nakon ovakvog iskustva.

Dva vrlo teška pitanja za sve vođe zemalja zapada danas su: mogu li oni postići isti rezultat, te žele li ga postići? Jer, višemjesečna karantena manjeg stupnja strogoće od one kineske silno će naštetiti njihovim ekonomijama. Ostavit će nebrojene ljude bez posla.

Pritom, gripa uzrokovana virusom influence godišnje može odnijeti i do 650.000 života u cijelom svijetu, iako za nju imamo raspoloživa cjepiva. Ali oko opasnosti od gripe ne postoji više gotovo nikakva javna svijest niti strah”, zaključuje Rudan za Večernji.


Tagovi: EPIDEMIJA IGOR RUDAN KINA VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO