ODLIČNI KVARTALNI REZULTATI

KAKAV RAST Popularne pašete u krizi ostvarile oko 40% veću prodaju

Objavljeno, 28. travnja 2020. Financijer
# Foto: YOUTUBE screenshot / Argeta paštete poznati su brand Atlantic grupe
AUTOR
Robert Mihaljević

Atlantic grupa u prvom kvartalu ove godine ostvarila je promet od 1,28 milijardi kuna, što je rast od 12 posto, te neto dobit od 89 milijuna kuna, što je deset posto više nego u istom razdoblju lani.

Riječ je o sjajnim brojkama uzme li se u obzir proglašenje pandemije i uvođenje restriktivnih mjera na svim ključnim tržištima na kojima Atlantic grupa posluje.

No, kako u utorak tumače u Atlanticu, mjere i restrikcije primarno su utjecale na nemogućnost prodaje u HoReCa kanalu (gastro segment hotela, restorana i kafića). Zato je snažno potegnula prodaja u kućanstvima, ponajprije Argete, Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg te ljekarničkog lanca Farmacia.

POTEGNULA I KAVA

“Tromjesečje je na svakom planu obilježila, prije svega, pandemija s kojom se svijet još nije izborio, a s novim korona virusom i njegovim posljedicama tek učimo živjeti i poslovati.

Neupitno je da ovo ima značajan utjecaj i na nas, međutim do sada, osim prestanka prodaje u HoReCa kanalu i pada potrošnje u on-the-go i impulsnom segmentu, nismo imali drugog značajno negativnog utjecaja.

Štoviše, u prvom kvartalu ostvarili smo značajan organski rast, koji je najvećim dijelom posljedica izvrsnih rezultata poslovnog područja Delikatesni namazi, ljekarničkog lanca Farmacia, područja Donat Mg i Kava”, komentirao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Čelnik Atlantica Emil Tedeschi i ministar poduzetništva Darko Horvat na konferenciji u Podravki
Emil Tedeschi s ministrom Darkom Horvatom u Podravki / Foto: Danica.hr

Na ukupan rast prihoda od prodaje najviše su utjecali delikatesni namazi (Argeta) s rastom od 38,9 posto i Donat Mg s rastom od 12,5 posto. Kava se s 252 milijuna kuna prihoda od prodaje koji čine gotovo 20 posto udjela u ukupnim prihodima ističe kao najveća pojedinačna kategorija.

Među pojedinačnim tržištima najznačajniji je rast od 13,2 posto ostvarilo tržište Slovenije, a slijede BiH s 12,7 posto i Hrvatska sa 6,9 posto rasta. Ljekarnički lanac Farmacia u prva tri mjeseca bilježi rast od 18,9 posto.

Zbog pandemije došlo je do povećane potražnje i stvaranjem zaliha u kućanstvima, ponajprije Argete, Bakine tajne, ali i Barcaffea i Grand kafe, Donata Mg, Cedevite za konzumaciju kod kuće te proizvoda koji se prodaju kroz Farmaciju.

Atlantic je donirao 28 milijuna kuna za ukupnu pomoć zdravstvenim ustanovama te lokalnim kriznim stožerima i institucijama koje koordiniraju aktivnosti suzbijanja zaraze, priopćili su iz hrvatske kompanije.


Tagovi: ATLANTIC GRUPA EMIL TEDESCHI KVARTAL PASTETA PRIHODI

NEDAVNO OBJAVLJENO