OBIČNA ZAGORSKA PRIČA

Kad se Zagorci spore na sudu oko zemljišta, onda se svakaj može čuti

Objavljeno, 16. veljače 2020. Naše priče
# Foto: Robert Mihaljević / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Robert Mihaljević

Susjedi u Zagorju završili su na sudu zbog dijela zemljišta koje je devastirano bagerom i navezeno zemljom kako bi se traktorom moglo u šumu.

Takvih je sudskih priča u Zagorju na stotine, ali ova je posebna zbog živopisnih svjedočenja koje otkrivaju svakodnevicu u malenom selu kod Oroslavja i suživot u kojem je komad grunta često povod za tužbe i svađe.

Dakle, sud je nakon dokaznog postupka zaključio kako su Dragica i njezin sin Stjepan susjedu Davoru bez pitanja iskopali 80-ak kvadrata parkirališta s drvećem te navezli zemlju kako bi se traktorom mogli spuštati s poljskog puta do šume.

DAŠ GAS I TO JE TO

Sud im je naložio da sve vrate u prvotno stanje te susjedu urede parkirališni prostor koji je dotad bio tamo, na njegovu zemljištu. Sve se dogodilo još u rujnu 2016. godine, a to je već druga nepravomoćna presuda. Prvu je Županijski sud bio poništio.

Stjepan je na sudu svjedočio kako je zemlju na sporni dio navezao susjedovim traktorom jer svojeg nije imao. Nije, kaže, pitao majku, već je to sam odlučio napraviti.

“Nemam vozačku, ali normalno da vozim traktor. Kuća od koje sam vozil zemlju je mam do nas, na nekih 600-700 metara, ali moram proći po glavnoj cesti. Traktor sam vozil po pravilima vožnje. Znači, daš kontakt, vadiš brzinu, daš gas i to je to. Povremeno vozim traktor, a majka se buni, boji se da me ne vlove. Ali, nikad me nisu vlovili da vozim bez vozačke”, ispričao je Stjepan.

Davor čije je zemljište devastirano tvrdi pak kako Stjepana poznaje odmalena i on to nikad ne bi sam učinio da mu majka nije rekla jer je ona gazdarica pri hiži.

KOD VUJNE ŠTEFICE

“Dragica je rekla da je njezin pokojni suprug bil pijanec. Istina je da si je volel spiti, ali je radil, zaradil mirovinu, napravil hižu. A Stjepan nema vozačku, ali stalno vozi traktora, čak i majku po glavnoj cesti kad idu do dućana.

Bil sam kod njih doma, ona je bila gazda pri hiži i njezina je navek bila zadnja. Srel sam je kod vujne Štefice i pital zakaj su to napravili, kad sam zatekel da je zemlja bila zgurana prema šumi i nije se moglo parkirati. Rekla mi je da ne zna ništ o tome”, rekao je Davor.

Dragica pak tvrdi kako je njezin sin naslijedio zemlju sa sestrom, a ona mu je dala svoj dio da si napravi ulaz da može traktorom u šumu. Sin nema vozačku jer nisu imali novca da mu plate ispit.

“Muž je bil pijanec, iz centra su često dolazili k nama, pa mu odredili da nam mora dati pol mirovine jer nam nije daval ni za kruh. Stjepan je završil redovnu osnovnu školu, a ne specijalnu, ali nije nastavil jer mu baš i nije išlo, pa se primil poljoprivrede.

VINO ZA MOTOR

Što se tiče motora kroser kojeg je sin imal, radilo se o motoru kojeg mu je nabavil ujak i za njega je čoveku dal vino. Ali, nakon dvije godine mi smo ga prodali da sin ne bi nastradal jer je bil dečurlinac”, ispričala je majka Dragica.

Priznaje da su nakon spornog događaja ona i susjed Davor bili zajedno kod njegove ujne Štefice kad je Davor došao u posjet ujaku koji je bio na samrti. Rekla im je da ne zna ništa o radovima na zemljištu.

Općinski sud u Zagorju ipak joj nije povjerovao te je upravo njoj, Dragici, a ne njezinu sinu Stjepanu, naložio da susjedovo zemljište vrati u stanje kakvo je bilo prije iskopa i navoženja. Da se čovjek ima gdje parkirati na svojem gruntu.

Kako je riječ o nepravomoćnoj presudi, ova saga oko zemljišta vjerojatno će se još nastaviti na nekom sudu višeg stupnja. Jer Zagorci možda nemaju za platiti vozački, ali za sud se uvijek nađe.


Tagovi: PRESUDA SUD ZAGORCI ZAGORJE ZEMLJISTE

NEDAVNO OBJAVLJENO