Jutros uhićena šefica državne agencije jer je rođaku namještala milijunski posao

Objavljeno, 21. rujna 2022. Crna kronika
# Foto: USKOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Jutros je po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) uhićena voditeljica iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG BICRO), zbog sumnje da je namještala milijun kuna vrijedan natječaj.

Kako doznaje Telegram, taj posao je šefica agencije namještala tvrtki svojeg rođaka. Radilo se o poslu s promotivnim materijalima za spajanje općina u Hrvatskoj, a voditeljica je, sumnja EPPO, učinila sve ne bi li uvjete prilagodila svom rođaku.

No, na kraju se odustalo od svega jer su za namještanje, kako se sumnja, doznali državna komisija za javnu nabavu i europsko tužiteljstvo. Milijunski iznos u cijelosti je rođakovoj tvrtki trebao biti uplaćen iz fonda Europske unije.

Kako neslužbeno otkriva Jutarnji, uhićena je Magdalena D., voditeljica službe za koordinaciju HAMAG – BICRO-a. EPPO ju sumnjiči da je lani pokušala namjestiti posao izrade promotivnih materijala za spajanje općina u Hrvatskoj, obrtu iz okolice Čakovca koji je u vlasništvu člana njezine šire obitelji.

O uhićenju se oglasio i Ured europskog javnog tužitelja koji je potvrdio da su uhićene dvije osobe:

“Ured europskog javnog tužitelja u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom provodi hitne dokazne radnje danas, 21. rujna 2022. godine, u Hrvatskoj.

Navedene radnje odnose se na dvije osobe za koje se sumnja da su počinile kaznena djela nezakonitog pogodovanja i poticanja na nezakonito pogodovanje vezano uz javnu nabavu usluga putem Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) za projekt financiran sredstvima EU.

Ured europskog javnog tužitelja će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost”.


Tagovi: AGENCIJA HAMAG BICRO NAMJEšTANJE NATJEčAJ UHIćENA

NEDAVNO OBJAVLJENO