NEĆE DOBITI ODŠTETU

Josip se zarazio parazitom u vojarni u Koprivnici pa oslijepio na desno oko

Objavljeno, 15. rujna 2019. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Josip (40) potpuno je oslijepio na desno oko jer je za vrijeme služenja vojnog roka u vojarni u Koprivnici bio zaražen parazitom koji izaziva toksoplazmozu.

Prema mišljenju stručnog tijela zagrebačkog Medicinskog fakulteta, nedvojbeno se može zaključiti kako je tom opakom bolešću Josip bio zaražen tijekom vojnog roka u koprivničkoj vojarni od svibnja do listopada 1999. godine.

No, Općinski sud u Varaždinu u petak je svejedno odbio Josipovu tužbu kojom je od Hrvatske zbog sljepoće i duševnih tegoba tražio 80.000 kuna odštete i doživotnu rentu od 3000 kuna mjesečno.

“S obzirom da je zahtjev za mirno rješenje spora Josip podnio tek u travnju 2013., a tužbu u svibnju 2016. godine, proizlazi da je nastupila zastara potraživanja“, navodi se u presudi Općinskog suda.

Peh za pehom

Da se Josipu nakon te sljepoće život okrenuo na glavu, svjedoče i brojne zdravstvene tegobe koje je kasnije doživio. Osim psihičkih problema i ograničenja radnih aktivnosti, morao je operirati kralježnicu.

Potom mu je u ruci prilikom pranja pukla staklena čaša, a krhotina mu je trajno oštetila tetivu palca desne ruke. Nakon toga, jedne je zgode prilikom izlaska iz kade trajno ozlijedio prst lijeve šake.

Nekadašnja vojarna u Koprivnici - ročnik oslijepio nakon što se zarazio toksoplazmom
Nekadašnja vojarna u Koprivnici / Foto: Robert Mihaljević

Liječnici specijalisti koji su vještačili njegovo zdravstveno ustanovili su i degenerativne promjene na desnom ramenu i desnom koljenu, kao i lumbalnoj kralježnici.

“S kirurške strane sve navedeno je posljedica degenerativnih promjena, a i u slučaju traume palca desne ruke i četvrtog prsta lijeve ruke, te ih stoga nije moguće uzročno-posljedično povezati sa sljepoćom”, navodi se u mišljenju medicinskih vještaka.

Što je toksoplazmoza

Toksoplazmoza je jedna od najraširenijih zaraznih bolesti koje prenose životinje. Najlakše se dobije gutanjem tvari koja sadrži parazita toksoplazmu koji obično živi u crijevima psa i mačke te se izlučuje njihovim izmetinama.

Može se zaraziti i i konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa koje ima ciste toksoplazme. Prema nekim procjenama, čak četvrtina svinjskog mesa i janjetine ima takve ciste.

U organizam se parazit može unijeti hranom ili vodom te prljavim rukama kontaminiranim cistama. Bolest se razvija samo kod desetak posto zaraženih, ostali prođu bez ikakvih zdravstvenih tegoba.


Tagovi: OSLIJEPIO TOKSOPLAZMA VOJARNA VOJNIK

NEDAVNO OBJAVLJENO