NEOBIČAN SLUĆAJ

Josip (85) uhićen jer je crtao ‘četiri S’. Po gradu ga naganjao prolaznik Radovan

Objavljeno, 05. ožujka 2022. Crna kronika
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Umirovljenik Josip Š. (85) uhićen je, a kasnije i osuđen jer je na javnome mjestu flomasterom crtao grafit s križem i četiri C, odnosno grafit s “četiri S”.

On je lani u listopadu na staklenoj stjenci tramvajskog stajališta na Strossmayerovu trgu u Zagrebu “flomasterom crvene boje ispisao grafit, u kojem grafitu je u sredini ispisao križ, a sa svake bočne strane po jedno ćirilično slovo C, odnosno grafit četiri S.

“To je isprovociralo prolaznika Radovana koji ga je upitao zašto to radi, na što je on počeo vikati na njega, govoreći mu ‘makni se od mene, imam suzavac’ i slično. Dakle, na javnom mjestu vikom i ispisivanjem grafita remetio javni red i mir te je na javnom mjestu nosio raspršivač s nadražujućom tvari, suzavac koji spada u oružje kategorije D.

Dio raspršivača držao je u džepu hlača, a gornji dio raspršivača je bio izvan džepa, vidljiv građanima, dakle, oružje kategorije D nosio je na javnom mjestu na način da je vidljivo drugim građanima”, stoji u nepravomoćnoj presudi.

Josip je kažnjen s 3700 kuna, od čega mu se odbija 600 kuna jer je dva dana bio lišen slobode. Svjedok Radovan rekao je kako je reagirao na crtanje grafita jer je to smatrao provokacijom. Kad ga je pitao zašto to radi, Josip mu je zaprijetio suzavcem u spreju.

SPOMINJAO JE 1945.

“Ušao sam za njim u tramvaj, na što je je on naglo izišao iz tramvaja, pa sam i ja izišao za njim i nazvao policiju. Krenuo je prema Tomislavom trgu, a ja sam ga pratio. Upitao me je zašto ga pratim, rekao sam mu zato što crta četničke znakove.

Pratio sam ga sve do Tomislavovog trga, gdje su nas čekali policijski službenici. U jednom trenutku Josip je ponovno pokušao ući u tramvaj kako bi očito pobjegao”, svjedočio je Radovan.

Policajac koji je bio na intervenciji kaže kako je Josip u policijskoj postaji “ponavljao kako ima pravo crtati grafite, odnosno križ sa četiri ćirilična slova C”.

Spominjao je 1945. godinu, odnosno rat, govorio je kako su ih Srbi spašavali od Talijana. Odbio se očitovati u odnosu na predmetni događaj, te je naveo da neće potpisati zapisnik”, ispričao je na sudu policajac.

Presuda prekršajne sutkinje je nepravomoćna i Josip se na nju može žaliti.


Tagovi: čETIRI C ČETIRI S GRAFIT ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO