Jesu li Martina Dalić i HDZ Koprivnici ukrali Podravku

Objavljeno, 11. srpnja 2022. Komentari
# Foto: ČITATELJ / Vegeta je odjednom postala "suvenir iz Zagreba"
AUTOR
Robert Mihaljević

Prije pet godina Podravka je, po mojem skromnom sudu, izbacila jednu od uspješnijih korporativnih videokampanja slaveći 70 godina koprivničke kompanije sa srcem.

Topla, nostalgična, ali i ponosna priča o 70 Podravkinih godina odvijala se pod sloganom “Znamo kamo idemo jer znamo odakle dolazimo“, uz melankolične Gibonnijeve taktove i stihove “Sve je moje njeno…”

U narativu videospota su svi svjetski kontinenti na kojima se prodaju Podravkini proizvodi, a u fokusu Koprivnica i Hrvatska. Od Australije do srca Podravine. Jer “znamo odakle dolazimo”. Efektna korporativna marketinška priča koja je pogodila bit – Podravka je Koprivnica i Koprivnica je Podravka.

Nikad manje koprivnička

Podravka je ovih dana na tržište izbacila prigodna izdanja Vegete pakirane u limenim kutijicama s motivima poznatih hrvatskih gradova. Slogan je (is)kušaj Hrvatsku (ma što to značilo), a poruka Taste of summer in Croatia. Jasno je da se Podravka time, prije svega, obraća turistima, ali način na koji su to učinili krajnje je ponižavajući za Koprivnicu i Podravinu.

Display s Vegetom u koprivničkom Intersparu / Foto: Čitatelj

Jer na Vegetinom sajtu u najavi kampanje uopće nema limenke s motivom Koprivnice. Ima Splita, Pule, Dubrovnika, Šibenika i Zagreba, ali grada u kojem su rođene Podravka i Vegeta – nema. I da stvar bude do kraja sramotnija, Vegeta se na kartonskim displayjima u dućanima opisuje kao “hrvatski suvenir iz Zagreba“!

Da, dobro ste pročitali. Ne iz Koprivnice, već iz Zagreba. Tako ispada – jasno i jednoznačno da jasnije ne može biti – da se vrh Podravke i njezini marketinški magovi srame Koprivnice. No, sramiti bi se trebali oni. I to jako, ako srama uopće imaju.

Već mjesecima slušamo sve glasnije jadikovke iz kompanije da je Martina Dalić sa svojom menadžerskom ekipom iz Zagreba Podravku otela Koprivnici. “Podravka nikad nije bila manje koprivnička”, jada nam se jedan menadžer srednje razine.

Slave 75. godišnjicu

U upravama Podravke i Belupa, ali i na nižim menadžerskim razinama, nikad nije bilo manje domaćih ljudi poniknulih iz same kompanije. U peteročlanoj upravi Podravke samo je dvoje menadžera iz Podravine, a u Belupu nema niti jednog.

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić i premijer Andrej Plenković
Martina Dalić i Andrej Plenković / Foto: Danica.hr

I nismo na to dosad obraćali pažnju sve dok nas kritična masa podravkaša proteklih mjeseci nije počela zasipati sve glasnijom tezom da su “Martina Dalić i HDZ ukrali Podravku Koprivnici“. A onda je i Vegeta odjednom postala “hrvatski suvenir iz Zagreba“.

Podravka ove godine slavi 75. godišnjicu. Nemamo pojma hoće li je i kako vrli Podravkini menadžeri i marketinški stručnjaci uopće obilježavati, ali ako će raditi kakav videospot, za njih imamo sjajan slogan koji je nastavak onog genijalnog iz 2017. godine: “Ne znamo kamo idemo jer ne znamo odakle dolazimo“.


Tagovi: KAMPANJA MARTINA DALIć PODRAVKA SUVENIR UKRALI PODRAVKU VEGETA

NEDAVNO OBJAVLJENO