KAOS ZBOG ŠKOLSKIH PRAZNIKA

Jesenski praznici i četiri modela uveli pomutnju među školama i osnivačima

Objavljeno, 23. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: Grad Koprivnica (obljetnica Srednje škole u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Županijske vlasti pozvale su ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač da predlože način korištenja školskih praznika prema jednom od četiri ponuđena modela. Nakon što dostave prijedloge, Županija će odabrati jednoobrazan model za učenike svih školskih ustanova.

Sastanak sa školskim ravnateljima održao je dožupan Ratimir Ljubić sa suradnicima te im prenio naputke iz Ministarstva obrazovanja za novu školsku godinu koja počinje 9. rujna, a završava 17. lipnja iduće godine. odnosno 22. svibnja za maturante. No, najviše su nedoumica izazvali uvođenje jesenskog odmora i modeli korištenja školskih praznika.

Od iduće školske godine, naime, uvodi se jesenski, proljetni i zimski odmor, a Ministarstvo obrazovanja školama i osnivačima ponudilo je četiri modela. Prvi model školama omogućava da ne koriste jesenski odmor koji bi trebao trajati od 28. do 31. listopada, a s obzirom da je 1. studenoga (petak) neradni dan, nastava bi počela tek 4. studenoga. Škole koje ne bi koristile jesenski odmor, na zimskim praznicima provele bi tri tjedna – od petka, 20. prosinca, do ponedjeljka, 13. siječnja. Proljetni odmor pak počeo bi iza Uskrsa, 12. travnja, i trajao bi do 20. travnja.

Drugi model predviđa korištenje jesenskih praznika od 28. listopada do 4. studenoga, ali u tom slučaju zimski odmor bi trajao samo dva tjedna, od 20. prosinca do 7. siječnja. Proljetni praznici bi se koristili iza Uskrsa i trajali bi tjedan dana.

Što donosi treći model? Jesenski odmor, puna tri tjedna zimskog odmora i pauza od samo dva dana prije Uskrsa, kad učenici ne bi išli na nastavu u četvrtak i petak, te ionako neradni uskrsni ponedjeljak.

Na koncu, četvrti model donosi najviše slobodnih radnih dana, čak 18. On podrazumijeva korištenje jesenskog odmora, a zimski odmor bio bi podijeljen u dva dijela: prvi od 20. prosinca do 7. siječnja, a drugi od 24. do 28. veljače. U tom slučaju proljetni praznici trajali bi kao i u trećem modelu – dva dana prije Uskrsa plus uskrsni ponedjeljak.

Kako, međutim, uskladiti školske praznike tamo gdje su osnivači škola gradovi i županije? U Koprivnici, primjerice, odluku o korištenju školskih praznika za osnovne škole donosit će gradska vlast, a za srednje županijska. Može se, dakle, dogoditi da djeca iz iste obitelji koja pohađaju osnovnu i srednju školu praznike koriste u različito vrijeme. Zbog toga je nužna koordinacija osnivača kako bi se odabrao jedinstven model korištenja praznika.

Od nekih školskih ravnatelja iz Koprivničko-križevačke županije mogla se čuti bojazan da će modeli korištenja školskih praznika dovesti do problema i nezadovoljstva roditelja. “Zašto Ministarstvo nije odlučilo o praznicima koji bi vrijedili za sve jednako? Ovako bi mogao ispasti kaos”, nezadovoljno će ravnatelj nakon sastanka.


Tagovi: RAVNATELJI SKOLE SKOLSKI PRAZNICI

NEDAVNO OBJAVLJENO