POSLOVNI GENIJ IZ KOPRIVNICE

Firma s jednim zaposlenim imala oko 100 milijuna kn prihoda i milijunsku dobit

Objavljeno, 15. srpnja 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Koprivničko poduzeće Star chemicals ostvarilo je lani 53,4 milijuna kuna poslovnih prihoda i neto dobit od 1,6 milijuna kuna. Riječ je o društvu koje se pretežno bavi veleprodajom kemijskih sredstava za zaštitu bilja.

No, posebnost tog vrlo uspješnog poduzeća je da ima samo jednog zaposlenog. Miroslav Orober vlasnik je i direktor, a neto plaća prošle godine iznosila mu je oko 3000 kuna. Čovjek je bio na minimalcu.

O kakvom je poslovnom uspjehu riječ dovoljno govori podatak da je Oroberovo poduzeće, primjerice, ostvarilo veći prihod od koprivničkoga Komunalca koji je lani imao promet od 50-ak milijuna kuna. No, u Komunalcu radi oko 200 ljudi, a u Star chemicalsu – jedan.

Orober je poslovni genij s dobrim vezama u inozemstvu. Njegov poslovni model je takav da kemikalije od kojih se proizvode sredstva za zaštitu bilja povoljno nabavlja na istočnim tržištima, a potom ih prodaje uglavnom u zapadne zemlje. Razlika u cijeni pokriva sve troškove i donosi milijunsku dobit.

Rekordna poslovna godina za Star chemicals bila je 2015. kad je koprivničko poduzeće ostvarilo 93 milijuna kuna prihoda i čak devet milijuna kuna neto dobiti!

Nakon toga, prihodi su u padu, ali i dalje su vrlo značajni. Godine 2016. iznosili su 81 milijun, a 2017. oko 61 milijun kuna. Dobit se svake godine računa u milijunima.


Tagovi: MIROSLAV OROBER STAR CHEMICALS ZAšTITA BILJA

NEDAVNO OBJAVLJENO