Jedina tvrtka u RH u kojoj žene drže 90 posto direktorskih pozicija

Objavljeno, 08. ožujka 2024. Komentari
# Foto: KTC / Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave / Arhivska fotografija
AUTOR
Robert Mihaljević

Danas je Dan žena. Ženama ne trebaju generičke čestitke ni cvijeće, već potpuna i bezuvjetna ravnopravnost u patrijarhalnom društvu poput našeg.

Ravnopravnost na poslu, na javnim mjestima, u braku, u sudskim postupcima, politici, liječenju, pravu da same odlučuju o svojem tijelu.

Žene su manjina na javnim političkim funkcijama, u top menadžmentima kompanija. Žene su i dalje za isti posao manje plaćene od muškaraca.

Zato uvijek u tom kontekstu i u povodu Dana žena volimo isticati jednu posebnu kompaniju iz našega kraja. Posebnu i jedinstvenu upravo po ženama. Riječ je o križevačkom trgovačkom divu KTC-u, jednom od najvećih trgovačkih lanaca u državi.

Ne rade nedjeljom

Jer tom tvrtkom doslovno upravljaju žene. Od devet ključnih menadžerskih pozicija ovlaštenih za zastupanje KTC-a samo je jedan muškarac. Na čelu uprave je Daliborka Kranjčić, a član i članica su Mirioslav Gegač i Ivana Pavić.

Među šest prokurističkih mjesta odgovornih za zastupanje kompanije nema niti jednog muškarca. Prokuristice KTC-a su Melanija Zorko, Marijana Sabolović, Irena Tukša, Danijela Ivanček, Martina Bojko i Anita Pofuk.

KTC je, podsjetimo, jedini trgovački lanac u Hrvatskoj koji već godinama ne radi nedjeljom, praznicima i blagdanima. Baš niti jedan od tih dana u godini, da se razumijemo. To, dakako, nije slučajno. Kao što nije slučajno da im promet, unatoč tome, raste, a ne pada.

U Hrvatskoj, dakle, osim KTC-a nema niti jedne veće kompanije u kojoj su na toliko ključnih pozicija upravo žene. Kamo sreće da je takvih tvrtki barem pola. I to je naša čestitka i želja ženama na njihov dan.


Tagovi: DAN žENA KTC žENE

NEDAVNO OBJAVLJENO