Jedna od rijetkih sinagoga koja je preživjela rat bit će potpuno obnovljena

Objavljeno, 30. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / Sinagoga u koprivničkoj Svilarskoj ulici
AUTOR
Redakcijski tekst

Koprivnička sinagoga uskoro će zasjati punim sjajem: odobren je projekt cjelovite obnove te osiguran europski novac.

Ovih je dana za dovršetak obnove sinagoge u Koprivnici odobreno dva milijuna eura iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO). Gradonačelnik Mišel Jakšić potpisao je ugovor o dodjeli tog novca.

Sinagoga u samome centru grada, u Svilarskoj ulici, obnavlja se već 20 godina. Jedna je od rijetkih koja je u Hrvatskoj preživjela strahote II. svjetskog rata. Danas je zaštićeno kulturno dobro RH, ali i Kulturni centar prim. dr. Krešimir Švarc, nazvan po poznatom koprivničkom liječniku, humanistu i publicistu.

Koprivnička sinagoga dobila je status zaštićenog kulturnog dobra
Unutrašnjost sinagoge / Foto: Danica.hr

Kako je ranije govorio gradonačelnik, upravo ta sinagoga govori o koprivničkome duhu otvorenosti, tolerancije i prihvaćanja različitosti.

U proteklih desetak godina u rekonstrukciju sinagoge uloženo je oko pet milijuna kuna. Zadnji veliki radovi obavljeni su ove godine i stajali su ukupno oko 2,5 milijuna kuna. Novac je osiguran iz fonda solidarnosti EU za obnovu kulturne baštine oštećene u seriji potresa.

Objekt Umjetničke škole Fortunat Pintarić oslonjen je na sinagogu u Svilarskoj, a glazbena škola i nekadašnji vjerski objekt djeluju u simbiozi. U sklopu sinagoge trebala bi se urediti i reprezentativna koncertna dvorana koja će služiti za nastupe glazbenika.

U posljednje vrijeme u sinagogi se održavaju brojna kulturna događanja te postavljaju reprezentativne izložbe likovnih djela.


Tagovi: KOPRIVNICA OBNOVA SINAGOGA

NEDAVNO OBJAVLJENO