ZATRAŽILI ISTRAGU O PREVARI

Je li to moguće? Kralj otpada Petar Pripuz tvrdi da su ga prevarili za milijune

Objavljeno, 03. srpnja 2019. Vijesti
# Foto: FACEBOOK / Pripuzovo MBO postrojenje u Varaždinu
AUTOR
Redakcijski tekst

Vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je žalbu hrvatskog kralja otpada Petra Pripuza na odbacivanje provođenja istrage protiv poduzetnika Davora Patafte i Marija Bucine zbog prijevare tijekom kupnje njihova postrojenja za obradu otpada u Varaždinu.

Pripuzove tvrtke CIOS i Cezar kupile su u srpnju 2014. od Patafte, Bucine i tadašnjeg poduzeća T7 Vis (danas T&H Invest) postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) vrijedno desetak milijuna eura. Kasnije se, kako su upozorili u Pripuzovim tvrtkama, ispostavilo da su kupili ‘mačka u vreći’ jer je postrojenje imalo mnogo tehničkih nedostataka.

Tadašnja Patafta grupa pak ugovorom je jamčila kako MBO postrojenje “nema skrivenih mana te se jamči tehnološka funkcionalnost tog postrojenja sukladno zakonskim kriterijima za zbrinjavanje otpada”.

“Iz primopredajnog zapisnika slijedi kako su predstavnici C.I.O.S. grupe prilikom potpisivanja Ugovora bili upoznati s ukupnim stanjem i opremom postrojenja. Kupac, društvo CIOS, prilikom probne proizvodnje uočio je da MBO nije funkcionalan te ima materijalne nedostatke. Kako Pripuzove tvrtke nisu podmirile preuzete novčane obveze prema Patafta grupi, prodavatelj je potražio pravnu zaštitu pred sudom”, navodi se u rješenju o odbačaju istrage.

Pripuzove tvrtke zatražile su provođenje istrage protiv Patafte zbog poticanja na prijevaru u gospodarskom poslovanju te Marija Bucine i tvrtke T&H invest kojoj je na čelu zbog kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju. No, rješenje o odbačaju sada je pravomoćno.

“Riječ je o ugovornom odnosu, eventualnom neispunjavanju ugovornih obveza te pravnoj odgovornosti prodavatelja za materijalne nedostatke stvari koja je predmet ugovora. No, tu odgovornost je potrebno utvrditi u odgovarajućem parničnom postupku sukladno pravilima građanskog prava”, zaključuje vijeće Županijskog suda.

Inače, Pripuzovo MBO postrojenje u Varaždinu trebala je preuzeti javna tvrtka za zbrinjavanje otpada Piškornica, ali od posla se odustalo nakon smjene bivšeg direktora Mladen Jozinovića.

Zadnje aktualne informacije pak spominjale su kako bi varaždinski MBO, ali i cijelo Pripuzovo poslovno carstvo trebao preuzeti američki biznismen Jeffory Blackard koji je osnovao tvrtku za otpad u Hrvatskoj. U toj tvrtki zaposlio se i i bivši direktor Piškornice Jozinović, a Petar Pripuz imenovan je savjetnikom uprave.


Tagovi: DAVOR PATAFTA MBO PETAR PRIPUZ

NEDAVNO OBJAVLJENO