KUTLIN POMAGAČ

Je li ovo moguće? Sudac osam godina nije dolazio na posao, a dobivao plaću

Objavljeno, 17. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Palača pravde u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Sudac Marin Črnja od sredine 2011. do danas niti jedan radni dan nije proveo na sudu, ali država mu je svejedno isplatila plaću u ukupnom iznosu od pola milijuna kuna.

Črnja je ovih dana napunio 70 godina, pa je po sili zakona otišao u mirovinu, otkriva Večernji.

Više od osam godina, dakle, nije radio baš ništa, ali plaću je svejedno primao. Točnije, pola plaće jer je bio pod suspenzijom s obzirom na to da se protiv njega vodi kazneni postupak u predmetu u kojem ga se tereti da je Miroslavu Kutli pomogao da iz Tiska izvuče 22 milijuna kuna.

Ako u postupku bude oslobođen, država će mu morati isplatiti i drugu polovicu plaće, odnosno još pola milijuna kuna. S kamatama.

Kao sudac Općinskog suda u Crikvenici Črnja je pod istragom još od 2000. godine. No, svejedno je tijekom 2002. imenovan sucem. Kako ako kao kandidat za suca mora dostaviti potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak?

Večernji piše kako je Črnja dostavio potvrdu Općinskog suda u Rijeci, gdje je bio ‘čist’ s obzirom na to da se istraga protiv njega vodila na području Zagreba. To u trenutku imenovanja u Državnom sudbenom vijeću nisu znali.


Tagovi: KUTLE PLAćA SUDAC SUSPENZIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO