EUROPA STRAHUJE OD BRITANSKOG SOJA

Je li novi soj virusa već u Hrvatskoj? Evo kakvi su mu simptomi

Objavljeno, 27. siječnja 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA / Testiranje na koronavirus / Fotografija nema baš nikakve veze s događajem iz teksta
AUTOR
Redakcijski tekst

Novi britanski soj koronavirusa koji je navodno zarazniji do 70 posto od postojećeg već je stigao u zemlje u okruženju: Mađarsku, Srbiju, Sloveniju.

Zbog toga u Naionalnom stožeru očekuju da će se to uskoro dogoditi i kod nas, ako već nije. A to može značiti još strože epidemiološke mjere.

No, kako prepoznati je li netko zaražen novim sojem koronavirusa. Kako piše britanski DailyMail, prvi znakovi zaraze mogle bi biti promjene na ustima, rukama ili nogama.

Znanstvenici su, naime, otkrili da svaki četvrti pacijent zatražen novim sojem virusa ima upalu jezika, odnosno prišteve i izrasline na jeziku.

Oko 40 posto pacijenata pak ima crvenilo, peckanje i osip na dlanovima i tabanima. Oko 46 posto Covid pizitvnih ima, dakle, promjene na jeziku, rukama ili nogama.

Najčešća pojava je ljuštenje kože: oko 15 posto svih pacijenata zaraženih novim sojem imalo je crvenilo na dlanovima i tabanima, a nešto manji postotak prijavio je osip.

Cijela Europa strahuje zbog brzoširećeg soja koji bi mogao jako opteretiti zdrastveni sustav te zbog toga povećati smrtnost.


Tagovi: NOVI SOJ VIRUSA SIMPTOMI

NEDAVNO OBJAVLJENO