UOČI PROSVJEDA U ZAGREBU

Je li na pomolu opća pobuna protiv Vlade? Uz prosvjetare stalo 50 sindikata!

Objavljeno, 22. studenoga 2019. Vijesti
# Foto: HRT screenshot / Prosvjed školskih sindikata na Markovu trgu
AUTOR
Redakcijski tekst

Gotovo 50 sindikalnih središnjica u Hrvatskoj podupire štrajk prosvjetnih radnika i spremno je solidarizirati se s njima. Čini se kako je na pomolu ozbiljan otpor Vladi.

Sindikati su poslali javno priopćenje u kojem upozoravaju kako su spremni na štrajk solidarnosti s prosvjetarima i druge sindikalne akcije. Sve se to događa uoči najavljenog velikog prosvjeda učitelja i nastavnika u ponedjeljak na Jelačićevu trgu u Zagrebu.

Među onima koji podupiru prosvjetare su i najveće sindikalne središnjice i granski sindikati, poput SSSH-a i njihova PPDIV-a, koji je dominantan sindikat u koprivničkoj Podravki.

Najviše stegnuli remen

“Mi, dolje potpisani sindikati i sindikalne središnjice, podržavamo štrajk prosvjetnih radnika te izražavamo radničku solidarnost. Javni obrazovni sektor treba biti jedan od prioriteta ove države te ne pristajemo na daljnju diskriminaciju prosvjetnih radnika.

Smatramo da je pritisak koji se radi na profesore, učitelje i nastavnike neopravdan s obzirom na ozbiljnost njihove društvene funkcije učitelja i odgojitelja naše djece.

Pozivamo Vladu da pristupi pregovorima sa sindikatima u štrajku do postizanja obostrano prihvatljivog rješenja. U trenucima krize i mjera štednje prosvjetni sektor našao se među onima koji su najviše stegnuli remen.

Obećano je da će se sve oduzeto vratiti kada ekonomska situacija u zemlji bude bolja. Ovim putem podsjećamo Vladu na to obećanje te poručujemo prosvjetnim radnicima da nisu sami i da smo spremni i na sindikalne akcije podrške i štrajk solidarnosti”, piše u priopćenju sindikalnih središnjica.

Popis sindikata

U potpisu su, među ostalim sljedeći sindikati:

Carinski sindikat Hrvatske, Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat novinara Hrvatske, Sindikat graditeljstva Hrvatske, Sindikat strojovođa Hrvatske, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Sindikat trgovine Hrvatske, Hrvatski sindikat pošte, Sindikat tekstila, obuće, kože, gume Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, Hrvatski sindikat šumarstva, Hrvatski sindikat telekomunikacija, Sindikat poljoprivrede, prehrambene industrije i vodoprivrede, Nezavisni sindikat Solidarnost i drugi.


Tagovi: 50 SINDIKATA PROSVJEDI PROSVJETARI šTRAJK

NEDAVNO OBJAVLJENO