MEĐUNARODNI FESTIVAL U KOPRIVNICI

Jazz zvijezde iz Hrvatske, SAD-a, Indije i Slovenije stižu na najbolji festival u regiji

Objavljeno, 22. lipnja 2019. Zabavno
# Foto: FEST JAZZA KOPRIVNICA / Facebook
AUTOR
Redakcijski tekst

Peti Fest jazza u Koprivnici, jedan od najpoznatijih međunarodnih ljetnih jazz festivala na otvorenom u regiji, održat će se od 4. do 7. srpnja (četvrtak – nedjelja).

Ove godine na glavni koprivnički trg stižu zvučna domaća i međunarodna jazz imena koja će, nema nikakve sumnje, biti prava glazbena poslastica. Bit će to četiri dana vrhunskog jazza u Koprivnici, ali i druženja i zabave pod otvorenim nebom.

Kako su najavili organizatori, prve večeri nastupit će jedna od najposebnijih hrvatskih grupa posljednjih godina: Chui zajedno s Jazz Orkestrom HRT-a i projektom „Chui ovu glazbu“ za koji su dobili nagradu Porin za najbolji jazz album prošle godine.

Američka pjevačica Sharon Clark dolazi s nagrađivanim švedskim pijanistom Mattiasom Nilssonom. Od festivala diljem SAD-a do koncertnih dvorana u Europi, Sharón Clark oduševljava publiku osebujnim glasom. Wall Street Journal naziva Sharon “otkrićem” i novom Sarah Vaughan. Pobjednica je natjecanja „Billie Holiday Vocal Competition“ i „American Traditions Competition“.

S prošlogodišnjeg jazz festivala u središtu Koprivnice / Foto: Fest jazza – Facebook

Iz daleke Indije na pozornicu Fest Jazza dolaze The Bodhisatwa Trio, new-jazz fusion sastav iz Kalkute koji će pokazati zašto su mnogi glazbenici, od Beatlesa nadalje, tražili inspiraciju u indijskoj glazbi. Njihov album “Heart of Darkness” bio je najprodavaniji nezavisni album u Indiji u lipnju 2016. te je ušao u deset najboljih albuma te godine prema časopisu The Rolling Stone.

Druge večeri festivala nastupa Borna Šercar’s Jazziana Croatica – etno jazz sastav koji uspješno spaja hrvatsku tradicijsku glazbu s američkim jazz izričajem. Njihov posljednji Rise after Fall izašao je u listopadu 2018.godine i kritike ga svrstavaju u sam vrh lanjskih jazz izdanja.

Posljednju večer festivala otvorit će jedan je od najpoznatijih suvremenih slovenskih glazbenika, klavirist Marko Churnchetz, koji je surađivao s velikim imenima svjetske jazz scene. Prema izboru časopisa All About Jazz, njegov album Devotion uvršten je među najboljih dvadeset jazz albuma 2014. godine.

Marko Churnchetz živi i radi u New Yorku, odakle dolaze dva člana njegovog benda: Ameen Saleem, jedan od najperspektivnijih mladih kontrabasista koji je bio član Roy Hargrove Quinteta, te američki r’n’b i jazz pjevač Jonathan Hoard, nominiran za nagradu Grammy 2016. godine.

Jazz festival u Koprivnici
Fest jazza / Foto: Grad Koprivnica

Ovogodišnji jazz festival u Koprivnici zatvorit će glazbeni sastav Ecliptic iz Ljubljane, koji čine ponajbolji slovenski glazbenici s bogatim glazbenim  iskustvom muziciranja u različitim žanrovima. Njihov prvi album izlazi u lipnju 2019. godine, a u Koprivnici će ga prvi put predstaviti hrvatskoj publici.

Nakon glavnog programa na Zrinskom trgu u Koprivnici, koncerti i jam sessioni će se nastaviti u Klubu Nautilus, gdje će nastupiti Vedran Zec iz Osijeka, The Quartet iz Varaždina te koprivnički bendovi i brojni drugi glazbenici.

Za najmlađe posjetitelje neizostavan je program Glazbene radionice „Zika, zika, muzika“ koji će se 5. srpnja održati u koprivničkom Domu mladih pod pokroviteljstvom koprivničkoga Komunalca i u sklopu kojeg će djeca od četiri do 12 godina kroz igru učiti o ritmu, melodiji i jazz glazbi, te kako izraditi instrumente od otpadnih materijala i zatim zasvirati na njima.

Aktivisti na jazz festivalu u Koprivnici
Dio vrijedne ekipe organizatora / Foto: Fest jazza – Facebook

Tagovi: FEST JAZZA FESTIVAL JAZZ KOPRIVNICA

NEDAVNO OBJAVLJENO