RADE ZA CRKAVICU

Javile nam se ogorčene blagajnice trgovačkih lanaca: Ovo su naše plaće

Objavljeno, 22. kolovoza 2021. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Kaufland u Koprivnici
AUTOR
Redakcijski tekst

Lavinu reakcija izazvao je naš tekst o prosječnim neto plaćama u 12 najvećih trgovačkih tvrtki u Hrvatskoj, prema kojem uvjerljivo najviše plaće isplaćuju one u stranom vlasništvu.

Naš portal analizirao je lanjske financijske izvještaje 12 najvećih trgovaca na domaćem tržištu te došao do zaključka kako prvih pet mjesta po visini neto plaće drže tvrtke u vlasništvu njemačkih i austrijskih kompanija, a tek je na šestom mjestu splitski Tommy u vlasništvu domaćega kapitala.

Prosječna neto plaća svih zaposlenih u Sparu, primjerice, iznosi oko 6000 kuna, što je dovelo do ogorčenih reakcija blagajnica koje rade u toj tvrtki.

“Kako to možete pisati? Donedavno sam radila u Sparu, plaća mi je bila 3600 kuna“, žali se Sparova blagajnica iz središnje Hrvatske.

Zaposlenica Spara na sjeveru zemlje tvrdi kako je njezina bruto plaća 4600 kuna, što bi bilo otprilike 3600 do 3700 kuna. “I to za rad vikendom i praznicima”, upozorava.

Prema podacima Financijske agencije, prosječna neto plaća svih zaposlenih u riječkom lancu Plodine iznosi oko 5600 kuna. No, taj podatak, žali se jedna djelatnica, iskrivljuje stvarnu sliku primanja.

Moja plaća iznosi 4000 kuna i to je jedina istina”, upozorava blagajnica Plodina iz jednog slavonskog mjesta.

Uvjerljivo najnižu prosječnu neto plaću imaju zaposleni u Konzumu: oko 4580 kuna. Blagajnica koja radi u najvećem trgovačkom lancu u Hrvatskoj kaže kako prima oko 200 kuna manje od toga, također za rad vikendom i blagdanima.

Jedna blagajnica iz Kauflanda, također na sjeveru zemlje, tvrdi pak kako ona mjesečno zarađuje oko 4600 kuna. Prosječna neto plaća u tom lancu je prošle godine bila oko 7300 kuna.

“Radim u Tisku i plaća mi je zadnjih 14 mjeseci 4000 kuna Čak ni sada, kad je sezona (radim na moru), plaća nije povećana! Prije je u sezoni znala doći i do 7000 kuna, a sad se samo izvlače na koronu”, javila se i zaposlenica Fortenovina Tiska.


Tagovi: BLAGAJNICE KONZUM PLAćE PLODINE SPAR TRGOVAčKI LANCI TRGOVINA

NEDAVNO OBJAVLJENO