JAMA OPET U GALERIJI HLEBINE

Antologijska slika nestala prije 25 godina vratila se na mjesto ‘zločina’

Objavljeno, 18. svibnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (Mijo Kovačić i Helena Kušenić pokraj Jame)
AUTOR
Robert Mihaljević

Znamenita slika Jama jednog od najvećih slikara naive Mije Kovačića, koja je 1994. godine ukradena sa skupne izložbe u Galeriji Hlebine, večeras se vratila kući. Javnosti su je u kolijevci naive predstavili sam autor, kustos Muzeja grada Robert Čimin i kustosica hlebinske Galerije Helena Kušenić. Da simbolika bude potpuna, učinjeno je to baš na Međunarodni dan muzeja.

Slika je otkrivena nakon što je na Njuškalu nedavno objavljen oglas o njezinoj prodaji. Oglas je zaintrigirao ruskog kolekcionara koji je kontaktirao slikara kako bi potvrdio autentičnost slike nastale 1973. prema poemi Jama Ivana Gorana Kovačića. I tako se sve počelo rasplitati.

Dvojica policajaca u civilu banuli su u kući vlasnika slike te ga uhitili i oduzeli umjetninu. Ispostavilo se kako je čovjek treći ili četvrti vlasnik te nije znao da je slika ukradena, pa je brzo pušten na slobodu. No, kriminalističko istraživanje se nastavlja.

-Jama je doista antologijska slika koju je i veliki Grgo Gamulin još 1975. godine opisao najvrjednijom Kovačićevom slikom, odnosno remek-djelom. Zato se slobodno može reći da je ona naša Mona Lisa – istaknuo je Robert Čimin.

Mijo Kovačić kaže kako je bilo nemalo iznenađen kad su mu javili da je slika pronađena. Nije se nadao da će je više ikad vidjeti. Potvrdio je kako ju je ruski kolekcionar s Bajkala, koji posjeduje nekoliko njegovih slika, spreman platiti 50.000 eura. S obzirom da se na Njuškalu prodavala za 25.000 kuna, on je posumnjao u njezinu autentičnost i tako je sve krenulo.

Uoči skidanja ‘zastora’ sa slike, koprivnički konceptualni umjetnik i arhitekt Antonio Grgić odrecitirao je poemu Jama Ivana Gorana Kovačića.

Jama je od subote navečer u Galeriji Hlebine, i to u društvu djela velikog Ivana Generalića. Mijo Kovačić (84) najveći je živući slikar naive koji i dalje stvara u svojem obiteljskom ateljeu u Gornjoj Šumi kod Molvi.


Tagovi: GALERIJA HLEBINE JAMA MIJO KOVACIC

NEDAVNO OBJAVLJENO