Jakšić s Tomaševićem na najvećem zelenom festivalu u regiji

Objavljeno, 03. lipnja 2022. Zeleno
# Foto: TOMISLAV TOMAŠEVIĆ / Tomašević, Radić, Jakšić i Klara Schedlich
AUTOR
Redakcijski tekst

Najveći zeleni festival u regiji počeo je u petak u Zagrebu i trajat će do nedjelje, a ugostit će preko 60 stranih i domaćih govornika.

Na Greencajt festivalu diskutirat će se o održivim temama te poticati na zelene promjene kroz različite sadržaje – panel diskusije, predavanja, radionice, izložbu električnih automobila.

Prvi panel Greencajta ugostio je danas predvodnike zelenih politika u Hrvatskoj, ali i šire – gradonačelnike Zagreba Tomislava Tomaševića, Osijeka Ivana Radića i Koprivnice Mišela Jakšića te zastupnicu u Berlinskom parlamentu hrvatskih korijena Klaru Schedlich.

Panel je tematizirao razlike između velikih i srednjih gradova, zelene trendove, edukacije građana i predstojeće projekte.

Uz velike gradove, svoja iskustva na panelu je podijelio i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice – grada koji je 2019. godine nagrađen ECO City titulom.

Gradonačelnici Koprivnice, Zagreba i Osijeka na zelenom festivalu / Foto: GREENCAJT.HR

“Volimo čuvati tu mantru da smo grad bicikla. Treći smo grad u EU po metru biciklističkih staza po stanovniku. Koprivnica je premalen grad za javni prijevoz, no postoje i drugi načini koji ne uključuju nužno motorizirani promet“ istaknuo je Jakšić.

Primjer Koprivnice značajan je i zbog činjenice da se u gradu nalazi i najbolja kompostana u ovom dijelu Europe. Razvijena tradicija industrije potaknula je grad da još prije 13 godina izgradi najmoderniji pročišćivać.

No, i sam gradonačelnik je istaknuo kako je u manjim gradovima ipak lakše postići željene ciljeve. Koprivnica se može pohvaliti impozantnom brojkom od čak 56 posto razvrstanog otpada, a cilj je broj podići do 60 posto do iduće godine.

U konačnici, panelisti su se složili kako je cilj pametnih i zelenih gradova pokušati podići kvalitetu javnog prostora u cijelom gradu.

Zelena politika znači misliti o budućnosti i misliti o velikim stvarima. To je bitno jer moramo učiti jedni od drugih. Ima još mnogo posla, no na dobrom smo putu”, poantirala je Klara Schedlich.

Izvor: greencajt.hr


Tagovi: GREENCAJT MIšEL JAKšIć TOMISLAV TOMAšEVIć ZELENO

NEDAVNO OBJAVLJENO