GRADSKO VIJEĆE KOPRIVNICE

Jakšić oporbi: Jeste li spremni mijenjati Podravku i Belupo za sedam Calzedonija

Objavljeno, 11. lipnja 2019. Vijesti
# Foto: Robert Mihaljević (sjednica Gradskog vijeća Koprivnice)
AUTOR
Robert Mihaljević

Gradsko vijeće Koprivnice većinom je glasova u utorak usvojilo rebalans ovogodišnjeg proračuna koji je s prvotno planiranih 208 povećan na 219 milijuna kuna. Oporbeni vijećnici glasali su protiv rebalansa.

Gradonačelnik Mišel Jakšić (SDP) objasnio kako je riječ o usklađivanju zbog rasta prihoda od poreza na dohodak od sedam posto te EU projekata koji će se realizirati ove godine. Riječ je o obnovi dječjeg vrtića u Svilarskoj, gradnji poduzetničkog inkubatora i reciklažnom dvorištu.

Vijećnik HDZ-a Goran Kovačić podsjetio je u raspravi kako gradonačelnik kritizira Vladu jer Gradu poreznim reformama uzima izvorne prihode, a sad su ti prihodi ipak veći. Osim toga, dometnuo je, Vlada je zaslužna i za to što Koprivnica povlači novac iz EU fondova.

-Za rast poreznih prihoda svakako je zaslužna i Podravka koja je lani zaposlila 200 ljudi – naglašava Kovačić.

Drugi HDZ-ov vijećnik, Ernest Forjan, kritizirao je pak medijsku pompu oko novih mjera za poticanje ulaganja u poduzetničke zone rekavši kako od “toga ne treba očekivati čuda i nekakav investicijski bum”.

Samo do Lepavine

-Nema šanse da se maknemo dalje od Lepavine i onda će nam opet netko drugi biti kriv kad ne bude navale investitora u grad – bio je slikovit Forjan.

Jakšić je odgovorio kako je notorna činjenica da su Koprivnici sve dosadašnje vlade poreznim reformama samo uzimale i ništa nisu davale. Naveo je za primjer kako je Grad od izvornih poreza lani uprihodio oko deset milijuna kuna manje nego prije deset godina, i to unatoč pojačanoj gospodarskoj aktivnosti i više radnih mjesta.

-Ovogodišnji rast poreznih prihoda od sedam posto isključiva je posljedica novih radnih mjesta i rasta plaća. Kako funkcionira ta Vladina porezna reforma dovoljno se vidi na primjeru Đurđevca u kojem je manje radnih mjesta, ali su im porezni prihodi zato skočili dvostruko, za osam-devet milijuna kuna – tumači Jakšić.

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice

Odgovarajući Forjanu koji kaže da novi investitori ipak neće doći u grad, gradonačelnik je pitao jesu li svi spremni mijenjati Podravku, Belupo, Hartmann, Carlsberg i druge velike tvrtke za sedam ili deset Calzedonija.

-Koprivnica je drugi grad u Hrvatskoj po prosječnoj neto plaći. Želimo li doista prosječnu plaću Varaždina, Čakovca, Bjelovara ili Virovitice? A kad je riječ o paketu mjera za ulaganje u poduzetničke zone, mogu vam otkriti da već imamo osam do devet zainteresiranih investitora koje su privukle baš te prezentirane mjere – istaknuo je prvi čovjek Koprivnice.

Tijekom rasprave o lanjskom proračunu, nezavisni vijećnik Antonio Grgić naglasio je važnost izgradnje nove osnovne škole u Podolicama koja se trebala financirati javno-privatnim partnerstvom.

Maričić napustio sjednicu

-Država je najvećim dijelom krivac što se to nije realiziralo i podupirem gradsku vlast u tome da što prije krene u realizaciju projekta. To je jako važno za grad – prisnažio je Grgić.

Gradonačelnik je nakon njegova istupa pozvao sve nezavisne vijećnike u Koprivnici da više ne podupiru saborskog zastupnika Željka Lackovića jer podupire Vladu koja je krivac što još nema škole u Podolicama.

Maratonska sjednica Gradskog vijeća počela je žustrim istupom nezavisnog vijećnika Miodraga Maričića koji je protestirao jer sjednica ima 31 točku dnevnog reda. Kad mu nije prošao prijedlog da se sjednica razlomi na dva dijela, pa da se drugi dio održi neki drugi dan, Maričić je napustio sjednicu i pozvao oporbu da učini isto.

Nitko od oporbenih vijećnika nije slijedio njegov primjer. Maričić je, inače, još ranije najavio kako s 1. srpnja odlazi iz Gradskog vijeća zbog nedemokratske procedure, pa mu je današnja sjednica trebala biti posljednja. No, otišao je i prije njezina formalnog početka.


Tagovi: GRADSKO VIJEćE INVESTICIJE OPORBA REBALANS

NEDAVNO OBJAVLJENO