Jakšić: Oko 162.000 radnika prima do 4200 kuna, s time se ne može živjeti

Objavljeno, 23. studenoga 2022. Vijesti
# Foto: SABOR / Youtube screenshot / Mišel Jakšić na sjednici Hrvatskog sabora
AUTOR
Redakcijski tekst

Saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić zatražio je od Vlade jaču i sveobuhvatniju poreznu reformu koja će ići na ruku radnicima s najnižim primanjima.

Jakšić je u utorak u Saboru naglasio kako oko 162.000 radnika u Hrvatskoj danas zarađuje do 4211 kuna mjesečno, a ukupno 486.000 zaposlenih prima do 5200 kuna neto.

“Zapitajte se, može li se uz ovu inflaciju od 13,2 posto preživjeti iz mjeseca u mjesec s takvim plaćama”, upozorio je saborski zastupnik i podsjetio kako su radnička primanja, unatoč svim povišicama, zbog inflacije realno niža oko 5 posto.

Jakšić zato smatra kako Hrvatskoj trebaju snažnije strukturne reforme te mnogo jača i sveobuhvatnija porezna reforma od koje će najviše koristi na koncu imati oni s najnižim primanjima, a ne oni s najvišim kao dosad.

“Treba jače oporezivati krupni kapital i one bogatije, a kapitala ima mnogo u Hrvatskoj, vidimo to i po izvlačenju casha te kupnji nekretnina”, tvrdi Jakšić.

Osrvnuo se i na uvođenje ekstraprofita tvrtkama koje su ostvarivale veliku dobit u krizi. Nije protiv takvog poreza, ali boji se kako bi prema predloženom modelu oporezivanja opet najviše mogla ispaštati radnička primanja.


Tagovi: MIšEL JAKšIć PLAćE SABOR

NEDAVNO OBJAVLJENO