OVO BI CIJELI SVIJET MOGLO VRATITI NA POČETAK

Jako loša vijest: Pfizer cjepivo nije učinkovito protiv ovog soja virusa

Objavljeno, 12. travnja 2021. Zdravlje
# Foto: VLADA RH / Branka Aničić (81) prva je osoba koja se u Hrvatskoj cijepila protiv koronavirusa
AUTOR
Redakcijski tekst

Loše vijesti stižu iz Izreala: tamošnji znanstvenici upravo su objavili kako cjepivo Pfizer BioNTech nije učinkovito protiv mutiranog južnoafričkog soja koronavirusa.

Znanstvenici su proučavali 400 osoba koje su imale pozitivan test na koronu najmanje 14 dana nakon što su primili jednu ili obje doze cjepiva i 400 osoba koje su bile pozitivne, a nisu se cijepile, piše Zimo.

Južnoafrički soj bio je osam puta zastupljeniji kod pozitivnih osoba koje su primile obje doze cjepiva, nego kod onih koji nisu cijepljeni. Znanstvenici sa Sveučilišta u Tel Avivu zaključili su da je cjepivo nedostatno u borbi protiv južnoafričkog soja.

Južnoafrički soj, nazvan B.1.351, ima mutacije za koje se strahuje kako ih ljudski imunosni sustav neće moći prepoznati. To znači da bi cjepiva mogla postati nedjelotvorna, kao i prirodni imunitet stečen nakon što osoba preboli koronavirus.

“Pronašli smo nerazmjerno veći postotak južnoafričkog soja među cijepljenim ljudima nakon druge doze, u usporedbi s onima koji nisu primili cjepivo”, kazao je istraživač sveučilišta u Tel Avivu Adi Stern.

Britanski znanstvenici upozorili su da bi južnoafrički soj, postane li dominantan u Velikoj Britaniji, mogao zaustaviti cijepljenje i poslati zemlju na početak.


Tagovi: CJEPIVO JUžNOAFRIčKI MUTIRANI SOJ PFIZER VIRUS

NEDAVNO OBJAVLJENO