DOMAĆE FARME U UZLETU

Raste proizvodnja jaja, u devet godina promet povećan gotovo za trećinu

Objavljeno, 17. travnja 2019. Financijer
# Foto: FACEBOOK / ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvati za Uskrs pojedu oko 80 milijuna jaja, neslužbene su procjene mjerodavnih institucija koje prate potrošnju i promet te popularne namirnice. Posebno veseli što je iz godine u godinu sve više jaja s domaćih farmi, pa neki – doduše nepotvrđeni – podaci govore o tome kako je na hrvatskom tržištu više od 80 posto jaja s domaćeg tržišta, a manje od 20 posto se uvozi.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, promet jajima u Hrvatskoj lani je iznosio ukupno 301,4 milijuna kuna, što je gotovo 30 posto više nego tijekom 2010. godine. U tom devetogodišnjem razdoblju rasla je i prosječna proizvođačka cijena jaja – svake godine otprilike jedan posto. Lani je prosječna cijena po proizvedenom komadu iznosila 71 lipu, a prije devet godina 65 lipa.

Prema nekim procjenama, u Hrvatskoj se godišnje proizvodi blizu 700 milijuna jaja, a uvozi 90-ak milijuna. Podaci Državnog zavoda za statistiku pak daju nešto drugačije brojke. Ako je lanjski promet jajima iznosio 300-tinjak milijuna kuna uz prosječnu proizvođačku cijenu od 0,71 kunu, ispada kako je prošle godine na domaćim farmama proizvedeno ukupno 424 milijuna jaja.

No, podaci DZS-a nisu potpuni jer njima nisu obuhvaćeni manji proizvođači, a dio jaja plasira se i na crnom tržištu.


Tagovi: FARME JAJA PROIZVODNJA USKRS

NEDAVNO OBJAVLJENO