UVJERLJIVO NA VRHU

Izvještaj uglednih svjetskih institucija: Hrvatska je najkorumpiranija zemlja

Objavljeno, 16. listopada 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA (Općinski sud u Koprivnici)
AUTOR
Robert Mihaljević

Hrvatska je najkorumpiranija zemlja Istočne Europe, zaključak je najnovijeg izvještaja kojeg su predstavile ugledne svjetske organizacije.

Naša zemlja uvjerljivo je prva po brojnim kriterijima, a Putinova Rusija na drugom je mjestu. Izvještaj su predstavili Global Financial Integrity, Međunarodni samit lidera, Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka.

Prema njemu, nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi dolara u razdoblju od 2005. do 2014. godine, prenosi Lider.

U Adriatic Institutu za javnu politiku koji sudjeluje u istraživanju, za Lider kažu da se ono bazira na prikupljanju podataka koje prilažu sve zemlje koje su članice Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Najviše sudaca

Svi podaci isčitavaju se iz priloženih platnih bilanci i trgovinskih odnosa među zemljama te bankovnih transfera. Na temelju toga dolazi se do podataka o nezakonitim odljevima novca.

Prema tim podacima Hrvatska je zasjela na nezavidno prvo mjesto na ljestvici najkorumpiranijih zemalja Istočne Europe. 

U tekstu koji strani mediji objavljuju kao sukus izvještaja spominju se Ivo Sanader, Milan Bandić, afera Fimi Media, ali i stranke HDZ i SDP koje se rotiraju na vlasti i sprječavaju ključne reforme, prije svega u pravosuđu.

Naglašava se i kako je prema percepciji građana hrvatsko pravosuđe uvjerljivo na začelju u Europskoj Uniji.

“U zemlji od četiri milijuna ljudi ima preko 600.000 sudskih slučajeva među kojima su neki zaglavili u sustavu preko deset godina. Hrvatska ima najviše sudaca u cijeloj EU na 100.000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima”, prenosi izvještaj.


Tagovi: HRVATSKA KORUPCIJA PRAVOSUđE

NEDAVNO OBJAVLJENO