Izumiteljica Vegete Zlata Bartl dobila zvijezdu u Aveniji zaslužnih Hrvata

Objavljeno, 02. lipnja 2022. Vijesti
# Foto: PODRAVKA / Otkrivanje zvijezde posvećene Zlati Bartl u Krakovu
AUTOR
Redakcijski tekst

Profesorica Zlata Bartl, izumiteljica Vegete i podravkašica, dobila je još jedno priznanje za svoj doprinos tijekom života.

Postavljena joj je zvijezda u parku Mala Hrvatska na Aveniji hrvatskih zvijezda usred poljskog grada Krakova. Avenija je to u kojoj se postavljaju zvijezde zaslužnim Hrvatima kako bi im se odala počast, a inicijativa je potekla od počasnog konzula RH u Krakovu Paweła Włodarczyka.

Zlata Bartl / Foto: Podravka

Važnost ovog priznanja leži i u tome da je Zlata Bartl jedina žena kojoj je posvećena zvijezda. Osim nje, svoje su zvijezde dobili Franjo Tuđman, Stanisław Maczek, Julije Benešić, Ivan Štafilić  i Slavoljub Eduard Penkala, izvijestili su iz Podravke.

Otkrivanje i postavljanje zvijezda Hrvatima koji su imali velik utjecaj kroz povijest bilo je dijelom proslave Dana državnosti RH u Krakovu.

Otkrivanje zvijezda, među kojima je i ona Zlate Bartl, na Aveniji hrvatskih zvijezda predvodio je veleposlanik RH u Poljskoj Tomislav Vidošević, a pridružili su mu se predsjednik Uprave Podravka-Polska Hrvoje Puhalo te počasni konzul RH i idejni začetnik projekta Paweł Włodarczyk.

Zvijezda Zlati Bartl / Foto: Podravka


Tagovi: KRAKOV PODRAVKA POLJSKA VEGETA ZLATA BARTL ZVIJEZDA

NEDAVNO OBJAVLJENO