Izračunali smo koliko su bivši i sadašnji menadžeri Podravke zaradili na dionicama

Objavljeno, 25. kolovoza 2023. Komentari
# Foto: DANICA.HR / Hrvoje Kolarić, Marko Đerek i Ljiljana Šapina
AUTOR
Robert Mihaljević

Robert Mihaljević

Opcijske dionice na kojima odabrani menadžeri doslovce preko noći i bez imalo muke zgrću milijune ovih dana opet izazivaju ogorčenje među radnicima Podravke.

Najnoviji slučaj popratili smo jučer: član uprave Belupa Marko Đerek iskoristio je pravo na novi paket opcijskih dionica od 7500 komada koje je odmah prodao i na njima zaradio 4,3 milijuna kuna (pišemo u kunama radi lakše usporedbe sa zaradom iz prijašnjih godina).

Đerek je lani realizirao čak 12.500 opcijskih dionica na kojima je zaradio ukupno oko 3,2 milijuna kuna jer je cijena dionice lani bila osjetno niža nego ove godine. U dvije godine, dakle, bivši član uprave Podravke i sadašnji top menadžer Belupa samo na dionicama je ostvario bruto zaradu od 7,5 milijuna kuna.

Prka i Marinac

Da stvar za radnike i koprivničku javnost bude još bolnija, Đerek je lani u studenom paket od 7500 dionica koje je jeftino dobio od Podravke odmah mrtav-hladan prodao – Braći Pivac.

Apsolutni lanjski rekorder u realizaciji opcija je bivši predsjednik uprave Belupa Hrvoje Kolarić koji je nakon odlaska iz firme odjednom iskoristio pravo na čak 27.500 dionica, na kojima je ostvario bruto zaradu od 5,5 milijuna kuna.

Tijekom 2021. ukupno 5000 opcija iskoristila je HDZ-ova članica uprave Ljiljana Šapina zaradivši milijun kuna. No, da i SDP ima konja za tu utrku pokazao je bivši predsjednik uprave Podravke Zvonimir Mršić koji je tijekom 2020. realizirao oko 20.000 opcija s bruto zaradom od 3,5 milijuna kuna.

Zvonimir Mršić i Martina Dalić / Foto: Danica.hr

Model nagrađivanja menadžera putem opcijskih dionica odvratna je umotvorina nekadašnjeg šefa NO-a Podravke Bože Prke i tadašnjeg čelnika uprave Darka Marinca koji su to u Podravkin korporativni sustav ugradili još 2000. godine. Bilo je to, valja podsjetiti, u doba SDP-ove Vlade predvođene Ivicom Račanom.

Martina ukinula

Tada su mirovinski fondovi držali tek oko 16 posto dionica kompanije, a država, odnosno politika, i formalno je vodila presudnu riječ u Podravki. Više od 20 godina, dakle, menadžeri su se besramno bogatili na opcijskim dionicama, a tu je praksu lani odlučila prekinuti nova šefica Podravke Martina Dalić.

Ostao je i dalje sustav nagrađivanja top menadžera opcijskim dionicama, ali mnogo pošteniji, skromniji i pravedniji nego dosad. I ovisan o poslovnim rezultatima i ostvarenju planova, za razliku od ranije kad uopće nije bilo važno kako Podravka posluje.

Tvrtka je, dakle, do lani mogla poslovati i s milijunskim gubicima, ali menadžerima pravo na goleme pakete opcijskih dionica nitko nije mogao uzeti niti osporiti. Taj je problem ipak ostao jer menadžeri i dalje imaju pravo na čak 143.000 opcijskih dionica iz prijašnjih godina.

Opcijer su zamišljene kao model nagrađivanja koji je menadžerima trebao omogućiti da participiraju u vlasništvu Podravke pokazujući kako vjeruju u tvrtku koju vode. Odnosno, da se trude da raste vrijednost kompanije čije dionice posjeduju.

Masni bonusi

Umjesto toga, Podravkini su top menadžeri dionice uglavnom odmah prodavali zarađujući na njima milijune. Time su se, zapravo, narugali kompaniji koju vode. I pokazali kako baš i ne vjeruju u njezinu vrijednost i svjetliju budućnost.

Jer svi ti ljudi svaki mjesec primaju plaće o kojima i vi i ja možemo samo sanjati. I svi ti ljudi, pogotovo članovi uprave, svake godine dobivaju masne bonuse koji se mjere u stotinama tisuća kuna. Ne moraju odmah prodati sve dionice koje dobiju. Preživjet će i bez tog novca.

No, oni to ipak čine. I što je najgore od svega, ne vide baš ništa loše u tome. Jer je Podravka tu ionako samo da se zgrne dobra lova. Radnici se neće buniti.


Tagovi: DIONICE MENADžERI PODRAVKE ZARADA

NEDAVNO OBJAVLJENO