Izračunali smo: država je ovog ljeta na pdv-u uprihodila brutalan iznos

Objavljeno, 04. listopada 2023. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Plaža na Cresu
AUTOR
Robert Mihaljević

U trgovini na veliko i malo u četiri mjeseca ovogodišnje turističke sezone ukupna vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 9,52 milijarde eura, što je gotovo 16 posto više nego godinu ranije.

U lipnju, srpnju, kolovozu i rujnu prošle godine u istoj je djelatnosti fiskalizirano oko 8,22 milijarde eura, izračunali smo iz podataka o fiskalizaciji koje redovito objavljuje Porezna uprava RH.

Kad je riječ o hotelijersko-ugostiteljskoj djelatnosti (smještaj i hrana), u srpnju i kolovozu ove godine vrijednost fiskaliziranih računa iznosila je 2,47 milijardi eura, što je 17,6 posto više nego u istim mjesecima lani.

Najveći dio rasta tih prihoda tumači se inflacijom na godišnjoj razini, odnosno povećanjem cijena robe i usluga. No, za razliku od realnoga gospodarstva kojem zbog inflacije rastu i prihodi i rashodi, država je u fiskaliziranim računima prošla iznimno dobro.

U trgovini na veliko i malo u četiri sezonska mjeseca ove godine državna je blagajna na pdv-u uprihodila oko 1,9 milijardi eura, što je više za 260 milijuna eura u odnosu na iste mjesece lani. Na smještaju i pripremi hrane pak u istom je razdoblju uplaćeno gotovo 140 milijuna eura pdv-a više.

Kad se te dvije stavke zbroje, ispada kako je u trgovini, smještaju i ugostiteljstvu Hrvatska ove sezone (četiri ljetna mjeseca) samo na pdv-u zaradila 400 milijuna eura više nego tijekom lanjske turističke sezone.

U trgovini te smještaju i hrani u četiri ovosezonska mjeseca uplaćeno je ukupno 2,69 milijardi eura pdv-a, a u istim djelatnostima i u istom četveromjesečnom razdoblju lani 2,29 milijardi eura. To je povećanje od 17,5 posto.


Tagovi: DRžAVA PDV TURISTIčKA SEZONA

NEDAVNO OBJAVLJENO