Iznimno visoke razine štetne tvari u prehrambenom proizvodu iz Albanije

Objavljeno, 04. veljače 2025. Zdravlje
# Foto: DANICA.HR / ARHIV / ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom i samo je ilustrativna
AUTOR
Redakcijski tekst

Visoke razine histamina otkrivene su u prehrambenom proizvodu na hrvartskom tržištu.

Kako danas javljaju iz europskog sustava za sigurnost hrane, histamin je otkriven u filetima slanog inćuna porijeklom iz Albanije. Riba je distribuirana u Hrvatsku, a potom i Sloveniju.

Inćuni predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje. Kontrolom na tržištu utvrđena je razina od više od 400 mg/kg histamina, što je prilično visoka vrijednost.

Histamin je posebno problematičan za osobe koje su alergične na taj spoj. Povišene razine histamina u ribi obično upućuju na nedovoljnu svježinu proizvoda, loše hlađenje i slabije higijenske uvjete.

Simptomi trovanja histaminom su probavne smetnje, mučnina, glavobolja, visoka temperatura, gubitak daha te kožni osip i svrbež.


Tagovi: ALBANIJA HISTAMIN INćUNI RIBA

NEDAVNO OBJAVLJENO