Iznimno toksična tvar otkrivena u povrću u Hrvatskoj. Odmah sve povučeno

Objavljeno, 17. studenoga 2023. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

S tržišta je hitno povučeno povrće zbog prisutnosti iznimno štetne kemikalije, javlja u petak europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Pesticid fenamifos otkriven je u rajčicama uvezenim iz Albanije. Rizik je ozbiljan, upozoravaju u europskom sustavu. Ostaci zabranjenog pesticida otkriveni su službenom kontrolom na tržištu. Kako je takva rajčica uopće dospjela u Hrvatsku – nije poznato.

U tri uzorka otkriveno je 0,012 miligrama po kilogramu, 0,072 i potom 0,027 miligrama po kilogramu fenamifosa. Uredbom Europske komisije u hrani ne smije biti nimalo tog insekticida. Dakle, rezultat mora biti nula-nula.

Inače u srpnju ove godine inspektori su kontrolom na tržištu ustanovili prisutnost insekticida fenamifos sulfoksid (fenamiphos sulfoxide) u mrkvama uvezenim iz Egipta. I one su poovučene i uništene.

Brojne znanstvene studije u SAD-u i Europi dokazale su kako je fenamifos “iznimno otrovan” za većinu kopnenih organizama. Zbog njegove jačine, primjerice, i male količine “mogu dovesti do smanjenja reproduktivne sposobnosti ili smrti divljih životinja“, navedeno je u jednoj od studija.


Tagovi: ALBANIJA FENAMIFOS RAJčICA

NEDAVNO OBJAVLJENO