NOVI PODACI O ZARAŽENIMA

Izbila epidemija: u cijeloj Hrvatskoj od ospica dosad oboljele 33 osobe

Objavljeno, 25. rujna 2019. Zdravlje
#
AUTOR
Redakcijski tekst

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) do utorka je zaprimio dojave o 33 oboljele osobe od ospica. U Zagrebu trenutačno vlada epidemija i očekuje se rast zaraženih.

Najviše oboljelih od početka godine, prema podacima HZJZ-a, bilo je u Splitsko-dalmatinskoj (14), Gradu Zagrebu (11), Brodsko-posavskoj (5), Zadarskoj (2) te Dubrovačko-neretvanskoj županiji (1). Ovih dana novooboljeli javljaju se isključivo u Zagrebu, a u drugim krajevima zaraza je registrirana u prvoj polovici godine.

“Od ukupno 33 oboljelih od ospica, devet je slučaja importirano (zarazu su stekli izvan Hrvatske). Ukupno 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima, a za deset oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji.

Najviše je odraslih

Necijepljeno je 12 oboljelih, pet je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), dvije oboljele osobe su primile dvije doze cjepiva, a u 14 osoba je cjepni status nepoznat. Najveći broj oboljelih u odrasloj je životnoj dobi”, priopćili su danas u HZJZ-u.

U Zagrebu tijekom ove godine oboljelo je 11 osoba. Dvije osobe oboljele su u veljači i svibnju, zarazu su stekle van zemlje (importirani slučajevi) i nisu je proširile na druge osobe.

Krajem kolovoza i u rujnu oboljelo je još devet osoba u Zagrebu te se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju protuepidemijske mjere, zaključuju u HZJZ-u.


Tagovi: EPIDEMIJA HZJZ OSPICE ZARAžENI

NEDAVNO OBJAVLJENO