Iz ljekarni se povlače poznati lijekovi protiv tjeskobe, više nemaju odobrenje

Objavljeno, 03. svibnja 2022. Zdravlje
# Foto: ILUSTRACIJA / Fotografija nema nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Tvrtka Sandoz u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje više serija lijekova zbog isteka odobrenja.

Povlače se anksiolitici Lekotam 1,5 mg tablete serija HR5369, HR5668 i HR5366 te Lekotam 3 mg tablete serija HR7041, HR7040 i HR7039. Povlačenje se provodi do razine ljekarni, ističu u HALMED-u.

Navedene serije lijekova povlače se iz regulatornih razloga, prema kojima serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti”, tunače u Agenciji.

Lekotam sadrži aktivnu supstancu bromazepam i njime se liječi teška tjeskoba (vrlo jak strah ili duboka zabrinutost koji mogu utjecati na osjećaje, raspoloženje, ponašanje i obrasce razmišljanja). Lekotam se propisuje na najkraće moguće razdoblje, obično je to od osam do najviše 12 tjedana.

Na tržištu RH u prometu su dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika drugih proizvođača, pa povlačenje ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta, zaključuju u Agenciji.


Tagovi: ANKSIOZNOST HALMED LIJEKOVI LJEKARNE POVLAčE SE TJESKOBA

NEDAVNO OBJAVLJENO