Iz Afrike stižu jako loše vijesti za sve ljubitelje čokolade

Objavljeno, 16. veljače 2024. Vijesti
# Foto: KRAŠ / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Loša vijest za sve ljubitelje čokolade: cijene će uskoro opet rasti, a uzrok je više nego jasan.

Glavna sirovina za čokoladne slastice, kakao, cjenovno je u četvrtak bila na najvišim povijesnim razinama. Tona je zaključno jučer na relevantnim burzama stajala 5960 eura, što je duplo više nego prije godinu dana.

Kako ističe Trending economics, najviša cijena bila je jučer 6001 dolar po toni, a rast se događa zbog konstantne zabrinutosti za ograničene zalihe te strateške sirovine.

Berba jako podbacila

“Vodeći proizvođači kakaovca Obala Bjelokosti i Gana bore se s oskudnim zalihama uzrokovanim bolestima koje se šire na njihovim plantažama, uz dodatak sezonskih Harmattan vjetrova, koji donose suho vrijeme i negativno utječu na kvalitetu usjeva i prinos.

Očekuje se da će suhoća povezana s El Niñom pogoršati situaciju, potencijalno dovodeći do daljnjeg pada proizvodnje kakaovca. Najnoviji podaci pokazuju da je Obala Bjelokosti lani isporučila 39 posto manje kakaovca.

Istodobno, u Gani je od početka ovosezonske berbe 1. rujna lani do 31. siječnja ove godine, pad iznosio 35 posto”, navodi Trending economics.

Poslovni tjednik Lider piše kako bi se to uskoro moglo preliti na povećanje maloprodajnih cijena čokolade i drugih proizvoda od kakaa.

Pad prodaje

“S obzirom na trenutne pokazatelje i mi smo primorani korigirati cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima, i to minimalno kako bismo omogućili stabilnost poslovanja”, potvrdili su im u najvećem domaćem konditoru Krašu.

U Zvečevu također navode kako je, uzimajući u obzir tržišna kretanja ključne sirovine u posljednja četiri mjeseca, “neminovno za očekivati korekcije prodajnih cijena”, prenosi Lider.

Kraš je u prvih devet mjeseci lani imao prihode od 117 milijuna eura (18 posto više nego u istom razdoblju predlani), ali i količinski pad prodaje od 326 tona. Prodali su u prva tri kvartala blizu 26.900 tona slatkih proizvoda, što je 1,2 posto manje nego u istom razdoblju predlani.

Požeško Zvečevo je ostvarilo 9,1 milijuna eura prodaje (34 posto više) uz 148 tona veću količinsku prodaju. Gubitak je iznosio 379.000 eura, a lani su bili u minusu milijun eura, izvijestio je portal Danica.


Tagovi: AFRIKA čOKOLADA KAKAO KRAš ZVEčEVO

NEDAVNO OBJAVLJENO