UŽIVAJU U POSLU

Ivana i Domagoj: Beremo grožđe u Francuskoj, evo koliko zarađujemo

Objavljeno, 24. kolovoza 2019. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivana Vrančić (35) i njezin dečko Domagoj Kasić (36) postali su berači grožđa u Francuskoj. Kažu da mogu zaraditi oko 450 kuna dnevno, a rade pet dana u tjednu.

Trenutačno su na godišnjem odmoru, a na jesen se vraćaju u berbu. Njihova zanimljiva iskustva iz tog posla objavio je portal 100posto.

„Plaćeni smo 8 do 9 eura po satu. Radimo pet dana u tjednu, samo sedam sati, a sve prekovremene bi nam trebali platiti i 25 posto više pa zato nas nitko ni ne tražimo više od propisane norme i nema rada na crno“ , kaže  Domagoj.

Tumače kao hrana u Francuskoj nije jeftina, ali postoji mnogo solidarnih dućana gdje se za pet eura može kupiti hrana za cijeli tjedan.

“Dućani ne smiju bacati hranu koja je pred istek roka i zbog toga supermarketi doniraju tu hranu udrugama, a udruge to vrlo jeftinu prodaju ili dijele potrebitima”, otkriva Ivana.

U ponedjeljak kreće nova sezona branja grožđa te se vraćaju u Francusku, u selo u kojem su prošle jeseni i započeli taj posao. 

 “Tamo nam je predivno, priroda je prekrasna, ljudi ljubazni i liberalni, a nema ni stresa”, zaključuje Domagoj u razgovoru za portal 100posto.


Tagovi: BERBA GROžđA FRANCUSKA

NEDAVNO OBJAVLJENO