NOVA PRESUDA ZA 'ŠVICARCE'

Ivan pobijedio banku: rata kredita u sedam godina narasla mu za 54 posto!

Objavljeno, 25. svibnja 2019. Financijer
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan iz Virovitice dobio je sudski spor protiv OTP banke zbog kredita u švicarskim francima. Presudom Općinskog suda banci je naloženo da Ivanu isplati iznos od 12.600 kuna sa zakonskim zateznim kamatama od prosinca 2007.  godine te mu podmiri trošak parničnog postupka u iznosu od 7400 kuna.

Ivan je 2005. podignuo kredit od 82.500 franaka u Splitskoj banci koja je u međuvremenu prešla u ruke mađarske OTP banke. Ugovorena je promjenjiva kamatna stopa. Prva rata u srpnju 2005. iznosila je 2665 kuna, “ali u međuvremenu došlo je do znatnog rasta tečaja CHF i  povećanja kamatnih stopa, što je rezultiralo  enormnim povećanjem rate kredita”. U veljači 2012. Ivan je, tako, ratu kredita plaćao čak 4100 kuna što je povećanje od čak 54 posto!

Zato je Ivan u ožujku 2012. godine banci “jednokratno isplatio iznos od 428.490 kuna, čime je formalno prijevremeno zatvorio kredit”. No, banku je tužio tražeći da mu vrati preplaćen iznos zbog promjenjivih kamatnih stopa.

“Stavljajući utvrđene činjenice u odnos s odredbama sudskih odluka i zakona, sud je našao da je na strani tuženika usljed obračuna kamata po nepoštenim,  pa time i ništetnim odredbama Ugovora o kreditu došlo do stjecanja bez osnove u iznosima utvrđenim nalazom vještaka. Stoga postoji i obveza vraćanja stečenog bez osnove”, stoji u nepravomoćnoj sudskoj presudi Općinskog suda u Virovitici.


Tagovi: KREDIT PRESUDA šVICARCI

NEDAVNO OBJAVLJENO