RAZGOVOR S NOSITELJEM LISTE HSS-A I NEZAVISNIH KANDIDATA

Ivan Pal: Ovi izbori pokazat će da je HSS u županiji i dalje jak

Objavljeno, 12. svibnja 2021. Razgovori
# Foto: PROMO / Ivan Pal
AUTOR
PROMO SADRŽAJ

Ivan Pal zaštitno je lice podravskog HSS-a već godinama. Na lokalnim izborima predvodi listu stranke i nezavisnih kandidata za Županijsku skupštinu.

Razgovarali smo s njim o nadolazećim izborima, ali i drugim aktualnim županijskim temama.

D: HSS se odlučio na samostalan izlazak na izbore za Županijsku skupštinu, a istodobno ste u koaliciji s SDP-om u sjedištu županije, Koprivnici. Kako to?

– Koalicijski odnos s našim partnerima iz SDP-a iz Koprivnice nam je bio referentni model za razgovore na županijskoj razini. Početak razgovora sa županijskim SDP-om, prema našem viđenju, nije krenuo prema tom modelu, zbog toga smo odlučili da je za nas bolje da izađemo sami na izbore.

D: Najavljivala se uoči kampanje i koalicija sa Željkom Lackovićem. Na koncu nije realizirana. Zašto?

– Razgovarali smo s gospodinom Željkom Lackovićem, ali dogovor nikad nismo objavili za razliku od nekih drugih kandidata. Razlog prekida razgovora je vrlo sličan kao i sa županijskim SDP-om.

D: Nije nikakva tajna da ste osobno u dobrim odnosima s gradonačelnikom Mišelom Jakšićem i županom Darkom Korenom. U kakvim su odnosima Grad i Županija iz vaše perspektive predsjednika Gradskog vijeća?

– Nakon prilično dugo vremena, ti odnosi su na zadovoljavajućoj razini, ali oni uvijek mogu biti bolji. Koprivnica je lokomotiva razvoja naše županije i županija ne može bez Koprivnice, ali sto tako županija je vrlo važna za realizaciju mnogih projekata u Koprivnici.

Županija si ne smije dozvoliti da su joj neke općine i gradovi više važni. Županija mora imati isti odnos prema svim jedinicama lokalne samouprave, uvažavajući specifične potrebe svake sredine.

Potpuno je logično da Koprivnica kao najsnažnija jedinica lokalne samouprave u našoj županiji ima drugačije probleme nego neka od malih općina. Ali, svakome su njegovi problemi najveći i zato Županija mora jasno odrediti prioritete.

D: Hoćete li onda, hipotetski, u Skupštini podupirati župana Darka Korena ako pobijedi na izborima?

– Bez obzira koji kandidat za župana pobijedi, podupirat ćemo sve one odluke, programe i aktivnosti koje su od javnog interesa i koje se nalaze na listi naših prioriteta, a koje smo jasno istaknuli u našem programu.

D: Vaša stranka, HSS, je u svojevrsnoj identitetskoj krizi i u našoj županiji. Može li se stranka vratiti na staze stare slave otprije 20-ak godina i kako to postići?

– Odluka o samostalnom izlasku na lokalne izbore na županijskoj razini jasno nam je pokazala da još uvijek postoji veliki broj članova i simpatizera Hrvatske seljačke stranke. S velikim optimizmom gledam na budućnost HSS-a u našoj županiji.

Programom kojeg smo jasno istaknuli odredili smo okvir našeg političkog identiteta. Smatramo da smo na dobrom putu i upravo samostalni izlazak na lokalne izbore je za ključ jačanja HSS-a u budućnosti.

D: Nekoć je upravo HSS bio predvodnik pritisaka na središnju državnu vlast u rješavanju problema hrvatskih poljoprivrednika i sela. Toga danas više nema. Može li se HSS vratiti na tu poziciju?

– Pitanje problema poljoprivrednika uvijek je važno u HSS-u i HSS se treba i u budućnosti jače zalagati za podravskog i prigorskog poljoprivrednika. Svejedno, HSS je snažno okrenut i urbanim temama koje su važne kako u gradovima, tako i u selima.

Činjenica je da čitav niz istih problema muči žitelje naše županije i u gradu i na selu: pitanje odgoja i obrazovanja, prometne povezanosti, dostupnosti liječnika.

D: Čuli smo ovih dana da vam i politički oponenti priznaju da imate kvalitetnu listu za Županijsku skupštinu s kvalitetnim ljudima. Je li bilo problema u njezinu sastavljanju i kojim ste se ključem vodili?

– Čvrsto smo uvjereni da je naša lista sastavljena od najkvalitetnijih ljudi. Doslovno smo je sastavili za 48 sati. Kriterij kojim smo se vodili kako kod stranačkih, tako i kod nestranačkih kandidata na listi su odlike koje su uvijek krasile istinske članove HSS-a i njegove simpatizere: poštenje, marljivost, stručnost i ljubav prema našem kraju. 

Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice
Ivan Pal, predsjednik Gradskog vijeća Koprivnice / Foto: PROMO

D: Kakav rezultat očekujete na izborima? Koliko bi vas mandata zadovoljilo?

– Očekujemo da će širi krug glasača prepoznati ono što nudimo te očekujemo formiranje kluba u Županijskoj skupštini, što znači najmanje tri mandata, ali tiho se nadamo boljem rezultatu.

Mi nismo nerealni ljudi, imali smo vrlo skromne budžete za izbornu kampanju i veliku većinu poslova smo odradili volonterski. Profesionalne agencije nisu nam financijski dostupne.


Tagovi: HSS IVAN PAL IZBORI PROMO žUPANIJA

NEDAVNO OBJAVLJENO