PRAVOMOĆNA SUDSKA PRESUDA

Ivan ovih dana ide godinu dana u zatvor jer nije plaćao alimentaciju

Objavljeno, 12. prosinca 2020. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan Š. (45) ovih će dana morati u zatvor, i to na čak godinu dana, jer nije plaćao alimentaciju za svoju malodobnu kćer.

Lani u srpnju ovaj je neodgovorni otac iz okolice Varaždina osuđen na godinu dana uvjetnog zatvora uz obvezu da najkasnije do svibnja ove godine plati dug za uzdržavanje kćeri u iznosu od 52.000 kuna.

Kako to nije učinio ni do danas, Općinski sud u Varaždinu mu je opozvao uvjetnu presudu i odlučio ga pospremiti iza rešetaka.

“Stav je ovog vijeća da je osuđenik, koji je rođen 1975. te je potpuno poslovno sposoban, kroz razdoblje koje je proteklo od pravomoćnosti presude bio u mogućnosti ostvariti dovoljan prihod da nadoknadi štetu kćeri.

Odnosno, da barem ozbiljno započne s otplatom duga. Međutim, nije poduzeo niti jednu radnju iz koje bi proizlazila njegova namjera da štetu nadoknadi.

Potpuno je zanemario činjenicu da je kao roditelj dužan ulagati pojačane napore kako bi ostvario dostatne prihode za uzdržavanje djece te mu je to kao roditelju primarna zakonska obveza koja ima prednost pred svim drugim obvezama i koju je dužan izvršavati i po cijenu vlastitog uzdržavanja.

U konkretnom slučaju, vijeće ne nalazi da bi osuđenik ulagao bilo kakve napore u cilju ispunjenja obveza prema malodobnoj oštećenici”, navodi se u presudi.

Ivan je, inače, cijelo vrijeme zaposlen, a prosječna mu je mjesečna plaća oko 4200 kuna.


Tagovi: ALIMENTACIJA OTAC ZATVOR

NEDAVNO OBJAVLJENO