Ivan osuđen jer je napuhao 0,07 promila. Da nije od salate s octom?

Objavljeno, 15. listopada 2023. Crna kronika
# Foto: POLICIJA / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

Ivan je proglašen krivim i osuđen jer je upravljao automobilom u Podravini pod utjecajem alkohola od 0,07 promila.

Prema presudi, Ivan (22) je potkraj kolovoza u 14.20 sati u mjestu Sigetec kod Koprivnice upravljao osobnim automobilom renault koprivničke registarske oznake.

Kao mladi vozač upravljao je osobnim automobilom pod utjecajem alkohola 0,09 promila, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, što je utvrđeno alkometrom Dräger, umanjeno za granicu dopuštene pogreške od 0,07 promila”, navodi se u presudi.

Mladi vozači do 24 godine starosti, prema zakonu, moraju imati 0,0 promila ako sjednu za volan. Ne smiju, dakle, uopće voziti ako su i ‘liznuli’ alkohol.

Otkaz u HŽ-u

Osim toga, Ivan tog dana nije bio vezan, odbio se podvrgnuti oralnom testiranju na prisutnost droga te je posjedovao 0,4 grama marihuane. Sutkinja ga je ovako kaznila: za alkohol 60 eura, nevezanje 70 eura, odbijanje testa na droge 600 eura, a za marihuanu 500 eura.

Ukupno, dakle, mora platiti 1230 eura te 50 eura troškova prekršajnog postupka. Presuda je nepravomoćna i Ivan se na nju može žaliti.

Kad je o malim promilima riječ, podsjećamo da je nedavno Danijel (59), HŽ-ov skretničar iz Zagorja, bio dobio otkaz jer je na poslu napuhao 0,18 promila. No, sud ga je odlučio vratiti na posao vjerujući mu da je toliko promila imao zbog salate s alkoholnim octom.

Izvanrednom otkazu usprotivio se i sindikat koji je HŽ-u za to odbio dati suglasnost. Sudac je na koncu prihvatio Danijelovu tužbu te naložio HŽ-u da ga vrati na posao i isplati mu 500 eura troškova. HŽ se žalio na presudu.


Tagovi: MALO PROMILA MLADI VOZAčI OSUđEN PODRAVINA SALATA S OCTOM

NEDAVNO OBJAVLJENO