Ivan i Ines sudarili se biciklima. Ines u bolnici, Ivanu 6 mjeseci zatvora

Objavljeno, 10. srpnja 2024. Crna kronika
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA / Fotografija je ilustrativna i nema baš nikakve veze s tekstom
AUTOR
Redakcijski tekst

U sudaru dva bicikla prilikom neopreznog pretjecanja jedna je osoba teško ozlijeđena.

Ivan (39), biciklist koji je neoprezno pretjecao biciklisticu Ines, zbog toga je osuđen na šest mjeseci uvjetnog zatvora i plaćanje 337 eura troškova kaznenog postupka.

Prema presudi, sve se dogodilo u svibnju oko 7.40 ujutro u Zagrebu. Ivan je vozio Rog sjevernim nogostupom Zagrebačke avenije u smjeru istoka te je počeo pretjecati s lijeve strane vozačicu bicikla Ines, koja se biciklom marke Orbea kretala ispred njega. Pritom je naletio na Ines koja je pala na nogostup.

“Ines je zadobila ozljede u vidu krvnog podljeva na nosu, višeivernog prijeloma lijeve nadlaktične kosti s pomakom ulomaka, oguljotine na hrptovima obje šake i u području ručnog zgloba, iščašenja druge kosti doručja desne šake, te kontuzijskog biljega na lijevom koljenu”, navodi se u presudi.

Izvan staze

Ivan se na sudu branio kako je vozio 10-15 kilometara na sat te je dvaput viknuo “pazi” kad je krenuo u pretjecanje. No, Ines je, kaže, tog časa skrenula ulijevo prema njemu te su nakon kontakta pali s bicikla.

“Ona nije čula moje “pazi” jer je imala slušalice na ušima. Ines je zapravo naletjela na mene, a ne ja na nju. Nije bilo kontakta biciklima, već samo rukama. Nisam znao da na biciklu moram imati zvonce jer ga nema ni na biciklima u trgovinama dok ih se kupuje”, branio se Ivan

Ines je rekla kako se tog dana kretala biciklom po nogostupu izvan ucrtane biciklistiĉke staze kad je iznenada na nju naletio drugi biciklist koji se kretao iza nje.

“Nisam koristila mobitel ni slušalice za mobitel, iako mi je jedna slušalica bila zataknuta za uho. Ne sjećam se na koji je točno način došlo do kontakta između nas. Neposredno prije naleta čula sam uzvik “pazi”, ali nisam znala što bi to značilo i što moram učiniti”, svjedočila je Ines koja je završila u bolnici.

Svjedočio vještak

Prometni vještak je tijekom suđenja istaknuo kako je bicikl bio tehnički neispravan jer nije imao zvonce, a uzvik “pazi” u takvim slučajevima ne znači baš ništa.

“Do nesreće ni u kojem slučaju ne bi došlo da je Ivan koristio biciklističku traku iscrtanu na južnom nogostupu Zagrebačke avenije upravo namijenjenu za smjer kretanja prema istoku. Nesreća se mogla izbjeći i da je Ivan zvoncem upozorio na pretjecanje”, naveo je vještak.

Presuda je nepravomoćna i Ivan se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku.


Tagovi: BICIKLI SUDAR SUDARILI SE BICIKLIMA ZAGREB

NEDAVNO OBJAVLJENO