VIJEK TRAJANJA UREĐAJA U KUĆANSTVU

Istraživanje otkrilo: mobiteli ‘programirani’ da traju samo 20 mjeseci

Objavljeno, 20. siječnja 2021. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Već godinama pratimo rasprave o tzv. pogramiranom vijeku trajanja kućanskih uređaja koji se kvare nakon određenog vremena.

Francuzi su proveli veliko istraživanje o prosječnom vijeku trajanja uređaja i “planiranoj zastarjelosti” nakon koje je nemoguće popravljati bijelu tehniku koja se svakodnevno koristi.

Kako je izvijestio Jutarnji, njihove su procjene vrlo precizne, a u nastavku donosimo koliko uređaji prema tim prognozama i izračunima obično traju.

PERILICA RUBLJA – do 10 godina

Istraživanja pokazuju da je većina njih programirana da traje između 2000 i 2500 ciklusa pranja, što znači da će ona, ovisno o tome koliko se često koristi, u pravilu prestati raditi prije nego što navrši deset godina.

TELEVIZORI – 9 do 10 godina

Današnji modeli televizora u pravilu traju između devet i deset godina, za razliku od starijih modela naših roditelja, koji su imali katodne cijevi te postizali prosječni vijek između 10 i 15 godina. Prema istraživanju Francuza, programirani su da traju oko 20 tisuća sati, što čini prosječan vijek od devet godina.

MOBITEL – 20 mjeseci

Mobilni uređaji, posebno smartphonei, najčešće zastarijevaju zbog nekoliko razloga – primjerice, zbog kratkog trajanja baterije ili punjača, no mnogi od njih imaju ugrađenu i funkcionalnu zastarjelost, prema kojoj se uređaj mora zamijeniti nakon što na njemu prestane raditi jedan dio.

PLINSKE PLOČE ZA KUHANJE – do 15 godina

U pravilu je riječ o uređajima koji, ako se održavaju, mogu dosta dugo potrajati, do dvije godine dulje od električnih ploča za kuhanje, kojima je očekivani vijek trajanja do 13 godina. Razlog tome leži u činjenici da se vrlo jednostavno održavaju, ali i upotrebljavaju.

PEĆNICE – 14 godina

Prema američkim istraživanjima, pećnice, uz redovno održavanje i čišćenje, u prosjeku mogu izdržati i preko 14 godina, iako se u mnogim kućanstvima očekuje da to bude i puno dulje, kao što je u pravilu nekad i bilo.

FRIŽIDER – 13 godina

Istraživanja pokazuju da frižideri s jednim vratima dulje traju od onih koji imaju dvoja vrata (odvojenim vratima za ledenicu i frižider), a modeli s jednim vratima gdjekad mogu izdržati i do 19 godina. Važno ih je redovito čistiti – posebno održavati gumu na vratima te paziti da se na poleđini frižidera ne zaštopa odvod za tekućinu.

PERILICA SUĐA – 9 do 13 godina

U pravilu, ovaj uređaj bolje će i dulje raditi što se redovitije koristi, ali američka istraživanja pokazuju da kod njih u pravilu više cijena ne znači i dulji vijek trajanja. Naime, skuplji aparati obično u sebi nose i više elektronike, odnosno dodanih komponenti, a to onda povećava i mogućnost da se neka od njih pokvari.

MIKROVALNA PEĆNICA – do 9 godina

To je neki očekivani vijek trajanja kod redovnog korištenja. Iako je riječ o kompleksnom uređaju, u pravilu se ne može pretjerano utjecati na njezin vijek trajanja – osim tako da se pokriva hrana prilikom zagrijavanja, kako ne bi prskala po unutrašnjosti.


Tagovi: KUćANSKI UREđAJI MOBITEL SERVIS TRAJANJE

NEDAVNO OBJAVLJENO