Istražitelji upali u Lovački savez! Pljušte optužbe o prodaji lovačkih ispita

Objavljeno, 10. srpnja 2022. Vijesti
# Foto: ILUSTRACIJA
AUTOR
Redakcijski tekst

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv Hrvatskog lovačkog saveza u Zagrebu i njihova Lovačkog učilišta zbog nove cijene lovačkog ispita.

Postupak je pokrenut “na temelju inicijative podnositelja sa zaštićenim identitetom, radi utvrđivanja predstavlja li nova cijena od 500 kuna s pdv-om predatorsku cijenu kojom spomenuti povezani poduzetnici zlouporabljuju vladajući položaj na tržištu pružanja usluga osposobljavanja za lovca.

“Tijekom prethodnog ispitivanja stanja na mjerodavnom tržištu, utvrđeno je da cijena od 500 kuna s pdv-om za provedbu programa osposobljavanja za lovca predstavlja drastično snižavanje cijene od čak 80 posto u odnosu na staru cijenu HLS-a i Lovačkog učilišta.

Prodavali lovačke dozvole?

Stoga je u predmetnom postupku potrebno utvrditi je li riječ o predatorskoj cijeni donesenoj s ciljem istiskivanja konkurenata s tržišta. Agencija je u prostorijama tih poduzetnika provela nenajavljenu pretragu radi pronalaženja dokaza za utvrđivanje narušavanja tržišnog natjecanja”, otkrivaju u Agenciji.

Lovački savez lani je donio odluku o smanjenju cijene lovačkog ispita s 3000 na 500 kuna, što je šokiralo 30-ak prviatnih veleučilišta koji također imaju programe za osposobljavanje lovaca. U Lovačkom savezu kažu kako su to učinili jer brojna učilišta daju dozvole bez obuke u rukovanju oružjem na strelištima.

Čelni ljudi Lovačkog saveza, također, otvoreno su optužili neke od privatnih učilišta da su prodavali lovačke dozvole, a kažu da za to imaju i dokaze. Zato su nedavno i upozorili lovačka društva diljem zemlje da ne prihvaćaju lovce koji imaju ispite u privatnim učilištima sve dok se te dozvole ne provjere.


Tagovi: AGENCIJA ISPIT LOVAčKI SAVEZ LOVCI

NEDAVNO OBJAVLJENO