Istražitelji iznenada upali u dvije poznate tvrtke iz našeg kraja

Objavljeno, 03. prosinca 2023. Vijesti
# Foto: ČAKOVEČKI MLINOVI / ARHIV
AUTOR
Robert Mihaljević

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv čakovečkih tvrtki Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane.

U Agenciji tvrde kako postoje indicije da su utvrđivanjem otkupnih cijena pšenice u razdoblju od 2020 do 2022. narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma.

Sumnju o mogućem udruživanju otkupljivača pšenice u kartel, unutar kojega se dogovaraju otkupne cijene pšenice, Agencija je dobila još u srpnju 2022. od saborskog Odbora za poljoprivredu.

Na temelju dostavljenih podataka i dokumentacije 17 otkupljivača pšenice o otkupu od 2019. do 2022. godine, Agencija je utvrdila kako jedino Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane imaju potpuno identične otkupne cijene pšenice u svih pet klasa u 2020., 2021. i 2022. godini.

Tržišno natjecanje

Temeljem naloga Visokog upravnog suda RH Agencija je provela nenajavljenu pretragu poslovnih prostorija Čakovečkih mlinova i TSH-a zbog osnovane sumnje da se dokazi o narušavanju tržišnog natjecanja nalaze u njihovim poslovnim prostorijama i kod njihovih zaposlenika.

“Sporazumi između dva ili više neovisnih poduzetnika koji imaju za cilj narušavanje tržišnog natjecanja između konkurenata, putem utvrđivanja kupovnih ili prodajnih cijena, smatraju se po svojoj vrsti najtežim oblicima ograničavanja tržišnog natjecanja.

Odluka o tome jesu li Čakovečki mlinovi i Tvornica stočne hrane narušili tržišno natjecanje sklapanjem zabranjenog sporazuma kojim su utvrđivane otkupne cijene pšenice temeljit će se na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku”, ističu u Agenciji.


Tagovi: čAKOVEčKI MLINOVI CIJENA KARTEL PšENICA TVORNICA STOčNE HRANE

NEDAVNO OBJAVLJENO