INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ IZ ŽARIŠTA KORONE

Istražili smo stanje u Domu za starije i ostali šokirani otkrićima

Objavljeno, 22. travnja 2020. Naše priče
# Foto: MARKO HORVAT / Korisnike doma odvozili su u kolicima u bolnicu
AUTOR
Robert Mihaljević

“Od petka je imao temperaturu i teško disao. Nisu učinili ništa sve do ponedjeljka, dok mu se stanje nije toliko pogoršalo da su ga morali intubirati te drugi dan uz potporu respiratora hitno prebaciti u Zagreb”.

Četiri dana, dakle, trebalo je sustavu zdravstvene i socijalne skrbi u Koprivnici da shvati kako sa štićenikom Doma za starije, inače teškim i nepokretnim bolesnikom s više kroničnih stanja nešto vjerojatno nije u redu. Da možda ima koronu.

O tome da im je otac i djed životno ugrožen zbog koronavirusa do dana današnjeg tu koprivničku obitelj nitko iz Doma nije službeno obavijestio. Ni ravnateljica, ni itko njezin. Stožer je jučer priopćio kako je hitno prevezen u KB Dubravu, ali ni to nije bilo točno.

Štićenik doma, naime, završio je na zagrebačkoj Klinici za infektologiju i životno je ugrožen. I sve to dogodilo se nakon što je virus ušao u koprivnički dom i zarazio petero štićenika i dvojicu zaposlenika. Ni to nije bilo dovoljno da sustav reagira.

BORBA ZA ŽIVOT

A zašto nije reagirao? Zato, priznala je to danas i županijska epidemiologinja dr. Draženka Vadla, jer je taj štićenik bio u stacionarnom dijelu gdje su uglavnom nepokretni i teško bolesni stanari pa nije bio u doticaju sa suspektnim kontaktima koji su zadnjih tjedana bili pod nadzorom.

“Koliko mi znamo, još 20 štićenika iz tog stacionara u kojem je bio naš član obitelji moglo bi biti zaraženo”, ispričali su nam u srijedu oko 13 sati u toj koprivničkoj obitelji.

Samo pola sata kasnije Županijski stožer na konferenciji za novinare priznao je kako su jučer upravo zbog tog pacijenta hitno testirali 20 štićenika. Nalazi su stigli danas – čak 13 pozitivnih. Plus dvoje zaposlenika i jedna zdravstvena djelatnica.

Slično se postupalo i s prvozaraženom pacijenticom (82) prije dva tjedna koja se danima žalila na zdravstvene tegobe. Na koncu je završila na odjelu pulmologije, a danas se njoj i njezinoj domskoj prijateljici u KB Dubravi također bore za život.

Na adrese nekoliko portala u srijedu je stiglo i anonimno pismo u kojem se upozorava na brojne teške propuste u Domu za starije u Koprivnici. Među ostalim, i da zaposlenica doma svo vrijeme redovito šiša štićenice i štićenike. Koji su, kao, trebali biti u izolaciji, potpuno odvojeni od vanjskog svijeta.

Vesna Križan, ravnateljica u Domu za starije u Koprivnici
Ravnateljica Doma Vesna Križan i šef Stožera Ratimir Ljubić
KAPLJICA VODE

Informacija se, na žalost, pokazala točnom. Potvrdilo nam je to danas više izvora iz te ustanove. Nakon svega, strahuje se kako će broj zaraženih u domu i dalje snažno rasti.

Premda se očekivalo da će nakon proboja virusa u sljedeća dva tjedna testirati svih 270 stanara i oko 70 zaposlenika, to se nije dogodilo. Tek danas su najavili kako će uzeti briseve još 80-ero štićenika. I oprezno najavili kako će broj zaraženih rasti.

O posljedicama širenja epidemije među najranjivijom populacijom – ljudima koje smo morali čuvati kao kapljicu vode u Sahari – ne usuđujemo se ni misliti.

Što su radili ravnateljica doma i njezini pobočnici, to znamo. Ništa. No, što su radili epidemiolozi, domski liječnici primarne medicine, bolnički infektolozi, članovi Županijskog stožera – to nam nikako nije jasno.

Na koncu, sramotna kolona zaraženih štićenika u invalidskim kolicima koje su kao u pokretnom izlogu ulicama i pločnicima gurali do bolnice. Slabi, bolesni i nezaštićeni, neki i u pidžamama, izloženi pogledima prolaznika. Da ti srce pukne.

ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST

Župan Darko Koren i njegovi partneri iz HDZ-a još jučer su trebali ekspresno smijeniti ravnateljicu Doma za starije Vesnu Križan (HDZ), predsjednika domskog Upravnog vijeća Krunoslava Vitelja (HDZ) i njegova zamjenika, vjeroučitelja Ivicu Suvalja (županova Mreža).

Nisu to učinili ni danas, premda je posve jasno kako se sustav socijalne skrbi u Domu za starije potpuno raspao. I da su posljedice tog raspada ovog časa nesagledive.

A s obzirom da to nisu učinili ni danas, premda su imali baš sve insajderske podatke o stanju u Domu o kojima smo i mi posljednjih dana izvještavali, za užasnu situaciju odgovorni su i oni. Župan Koren te dožupan i šef Županijskog stožera Ratimir Ljubić, prije svega.

VIDEO: MARKO HORVAT

Njihova je odgovornost zapovjedna i politička. Oni su imenovali Vesnu Križan ravnateljicom, a Vitelja i Suvalja ljudima koji će kontrolirati njezin rad. Sad vidimo kako je u tom lancu zapovjedne odgovornosti sve funkcioniralo.

Tako da su štićenici dobivali zdravstvenu skrb tek kad im se stanje ozbiljno pogoršalo. Da im je rodbina sve donedavno donosila voće izvana, premda je to bilo strogo zabranjeno. Da ih je zaposlenica doma šišala. Da uopće nisu imali zaštitnu opremu. I da nisu testirani ni onda kad je sumnja na zarazu vapila do neba.

IZNEVJERILI SMO IH

Zato bi ostavke u cijelom tom lancu zapovjedne odgovornosti bile jedini odgovor na ovo što sada imamo. A Dom za starije treba još danas prepustiti u ruke dr. Krunoslavu Capaku, dr. Alemki Markotić i dr. Viliju Berošu. Da oni i njihovi suradnici spase što se još spasiti može.

Jer ovo nije politička svinjarija s uhljebljivanjem, namještenim natječajem, korupcijom i netransparentnim trošnjem javnoga novca. Na to smo naviknuti i to nam je danas potpuno normalno stanje. Za to, zaboga, nitko pametan u domaćoj politici više ne daju ostavku.

Ovdje su u pitanju ljudski životi. Onih najugroženih i najslabijih među nama. Naših djedova, baka, očeva i majki kojima smo jamčili dostojanstvenu starost. I onda ih iznevjerili. Pa sad nemoćno strepimo za njihove živote.

Umjesto toga, vozili smo ih onako krhke i nemoćne po ulici u kolicima, intubirali na bolničkim odjelima i prikopčane na respiratore prevozili do Zagreba. Županijski Dom za starije postao je lokalna i nacionalna sramota od koje ćemo se teško ikad oprati.


Tagovi: DOM ZA STARIJE VESNA KRIZAN ZARAžENI

NEDAVNO OBJAVLJENO