Istraga protiv HT-a, A1 i Telemacha! Jesu li dogovarali cijene?

Objavljeno, 08. veljače 2024. Vijesti
# Foto: DANICA.HR / ILUSTRACIJA
AUTOR
Robert Mihaljević

Pokrenuta je istraga protiv vodećih hrvatskih telekoma zbog sumnje da su kršili zakon prilikom dogovora o cijenama usluga.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv HT-a, A1, Telemacha i HUP-ove udruge za informatičke i komunikacijske djelatnosti “radi utvrđivanja narušavanja tržišnog natjecanja sklapanjem zabranjenog sporazuma u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja”.

Cilj postupka je utvrditi jesu li HT, A1 i Telemach te HUP razmjenom poslovno osjetljivih informacija o namjeri usklađivanja cijena usluga s godišnjom stopom inflacije (indeksna klauzula) ograničili tržišno natjecanje otkrivanjem ponašanja za koje su se odlučili ili koje namjeravaju provoditi na tržištu.

Agencija želi ustanoviti jesu li time sklopili zabranjeni horizontalni sporazum, odnosno udružili se u kartel.

Potrebno je utvrditi i je li HUP ICT na sastancima radne skupine za telekomunikacije, prešutnim odobravanjem razmjene poslovno osjetljivih informacija između HT-a, A1 i Telemacha, pridonio sklapanju kartela, čime bi postao sudionikom tog sporazuma.

Pokretanje postupka ne prejudicira odluku Agencije u ovom predmetu, budući da će se odluka o tome jesu li poduzetnici sklopili zabranjeni sporazum temeljiti na konačno utvrđenom činjeničnom stanju u postupku, ističu u agenciji.


Tagovi: A1 CIJENE HT TELEKOM TELEMACH

NEDAVNO OBJAVLJENO